Цената на топлофикацията в Бургас може да бъде намалена

Изпълнителният директор на „Топлофикация Бургас” АД инж. Христин Илиев призова да не се всява излишна паника по повод предстоящата промяна в цените на топлинната енергия. Предстои да се проведе и обществено обсъждане за новите цени на отоплението и след това КЕВР ще вземе окончателното решение, оповести той. Регулаторът ще го обяви до 30 юни 2024 г., като при постановяването му ще прецизира ценообразуващите елементи на база на актуалната информация към края на юни.

„В срок до 31 март всяка топлофикация бе задължена да входира заявлението си за евентуална промяна в цените на парното и топлата вода след 1 юли 2024 г. Изчисленията в тях се правят по определения от регулатора ценови модел. Той не отразява желаната от топлофикация цена, а каква би била на база приход – разход, без да се вземе предвид комбинираното производство. Въпреки това стойностите отговарят на тези към месец март като са взети предвид разходите за извършване на инвестиции в подобряване на въздействието върху околната среда”, обясни инж. Илиев.

Според него фактори като недовзет приход вследствие на по-високата цена, на която са купували природен газ и в пъти по-ниската, на която са осигурявали отопление и инфлацията нямат съществена роля в крайното ценообразуване.

От години „Топлофикация Бургас” АД държи най-ниската цена на топлинна енергия за своите потребители благодарение на високоефективното производство и оптимизираните разходи и вероятно предстоящия сезон няма да направи изключение. По думите на директора на дружеството дори да има минимално повишение на цената на топлинната енергия за отопление и битовата гореща вода, осигуряването на топлина от топлофикация си остава най-евтиният, ефективен и екологичен метод за отопляване и топла вода у дома. Той обясни, че в сравнение с отоплението на ток или твърдо гориво абонатите, избрали централното отопление и топла вода, си гарантират качествена топлина на достъпна цена.

„КЕВР традиционно подхожда балансирано и одобрява възможно най-приемливата за потребителите и дружествата цена. За предстоящия сезон е възможно тя да бъде дори бъде намалена поради по-ниските цени на основното ни гориво – природният газ. Вярвам, че новата цена на топлинната енергия ще бъде социално поносима за абонатите. Тя ще стане ясна на 1 юли 2024 г.” заяви още директорът на дружеството.