Ценна находка в резервата „Деултум – Дебелт”

Сребърен амулет е една от най-новите ценни археологически находки, открити при разкопките на Националния археологически резерват и древна римска колония – Деултум, близо до село Дебелт. Смята се, че предметът е най-ранното свидетелство за християнството по българските земи.

Находката е открита при последните разкопки от лятото на 2023 г. на научен екип с ръководител Красимира Костова и заместник научен ръководител доц. д-р Иво Чолаков от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ при БАН). Тогава в гробно съоръжение до главата на покойник археолозите попадат на сребърен слитък. След реставрацията, извършена от Силвия Борисова, слитъкът е разгърнат и се оказва амулет с имената на двама от архангелите: Гавриил и Михаил, както и на Пазител Христос.

Уредничката на музея в Дебелт обясни, че тълкуванието на амулета и неговата датировка са дело на един от най-добрите епиграфи в Европа – гл. ас. д-р Николай Шаранков, с който екипът на резервата работи в разчитането и публикуването на откритите при разкопки надписи.

Колония Деултум е първата римска колония по нашите земи, основана през I в. сл. Хр., населена с ветерани на VIII Августов легион. Проучването на колонията се отнася към 80-те години на ХХ в. и днес екипът археолози на Националния археологически резерват „Деултум – Дебелт” разполага с богата информация от няколко обекта. Един от тях е Южният некропол на колонията, проучван вече четири сезона. При проучванията на некрополите са открити добре запазени и разнообразни находки, които се излагат в музея към резервата. Сред тях са стъклени балсамарии и лакримарии, медицински инструменти, детски играчки и биберони, накити, керамика, военни атрибути, музикални инструменти, които са част от бита на жителите на Деултум.