Централното оперативно бюро на ДПС ще заседава при Доган

Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС ще заседава днес, 20 август 2024 г., в резиденцията на почетния председател на партията Ахмед Доган в „Росенец“. По информация на националната телевизия заседанието е свикано от Доган с цел да бъде обсъдено явяването на предстоящите предсрочни избори за парламент.

Това става на фона на разцеплението в ДПС, провокирано от открития конфликт между Доган и съпредседателя на партията Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания. Почетният председател и поддръжниците му настояха за оставката на Пеевски, но той продължава да е лидер на движението и на парламентарната му група.

ЦОБ е постоянно действащ орган, който осъществява оперативното ръководство на ДПС. За да заседава, се изисква кворум от поне 2/3 от състава му, като решенията му се взимат с обикновено мнозинство от присъстващите. Според устава на ДПС Централното оперативно бюро се свиква и ръководи от председателя на партията. Освен Пеевски, съпредседател на движението обаче е и Джевдет Чакъров, който остана в лагера на Доган. Верни на почетния председател останаха общо 25-има депутати на ДПС, които бяха изключени от парламентарната му група. С Пеевски в нея останаха общо 22-ма души.