Център „Алеф” създаде електронна система за борба с антисемитизма „Подай сигнал”

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” създаде първата по рода си в България онлайн система за борба с антисемитизма чрез подаване на сигнали за антисемитски прояви. Системата е приложение в интернет страницата на сдружението  http://alef-bg.org/bg/%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d0%bb/.

Чрез бутон „Подай сигнал”  всеки гражданин, станал свидетел или жертва на антисемитски изказвания или деяния, може да подаде сигнал за това. Сигналите се анализират и насочват към съответните органи за контрол, където ще бъдат разследвани. Движението и резултатите по всеки подаден сигнал могат да се проследят в сайта www.alef-bg.org.

Системата се състои от няколко модула, които помагат на потребителите да разграничат антисемитските изказвания и прояви от различните форми на обида и клевета.  Определение на понятието антисемитизъм, прието от Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ), разяснения и примери за антисемитизъм въвеждат потребителите в темата. Представени са зараждането на антисемитизма и борбата с него, политиката на страната ни за противодействие на антисемитизма и всички други форми на расизъм, дискриминация и ксенофобия, включително посредством наказателното право, Националният план за действие за борба с антисемитизма и опазване на еврейското наследство, както и някои инициативи на Център „Алеф” и други организации за борба с антисемитизма.

Електронна система за борба с антисемитизма „Подай сигнал” е създадена по проект „Младежи за толерантност: методи и добри практики в борбата с антисемитизма и езика на омразата”, финансиран от Федералното външно министерство в партньорство с Европейска мрежа на практикуващите срещу антисемитизма (EPNA) и Национален съвет за научни изследвания, Институт по образователни технологии в Генуа, Италия.