Център за подкрепа на бежанци вече и в Бургас

В Бургас официално беше открит Център за подкрепа на бежански общности. Това е шестият център от българската мрежа за закрила и включване „Компас“, другите се намират в София, Пловдив, Варна, Добрич и Русе.

Центърът има за цел да подкрепя бежанци от Украйна и от трети страни, каза Виолета Радева, директор на Българския червен кръст в Бургас. По думите й основните дейности на центъра са консултация, насочване и предоставяне на услуги по адаптация и интеграция на територията на област Бургас. Улеснен достъп до социални, образователни и здравни услуги, социална подкрепа за заетост и професионално обучение, както и правно съдействие са също сред акцентите в работата по дейностите на центъра. Предлагат се арттерапия за деца, както и индивидуални и групови психосоциални консултации.

В центъра работят общо 13 специалисти от украински произход, които предоставят психологически, психотерапевтични и социални услуги. Предстои стартирането на курсове по български език за украинските граждани. До този момент в Бургас са реализирани две обучения по български език за ниво А1 – в Приморско и Поморие, посочи директорът на БЧК – Бургас.

Над 8000 бежанци са потърсили помощ от БЧК, като броят продължава да се увеличава, посочи Радева. Тя припомни, че червенокръстката организация подпомага с хранителни пакети социално уязвими хора. От услугата са се възползвали 15 518 души от областта, посочи тя.

Искаме в този център всеки да се чувства в безопасност, не само физически, но и от ментална гледна точка, каза на откриването представителят на Агенцията на ООН за бежанците в България Седа Кузуджу. По думите й центърът е за хора от всички националности, които търсят временна закрила.

Центърът се реализира по проект „Подобряване на условията за прием и интеграция на лица, търсещи убежище, бенефициенти на международна закрила и лица с предоставена временна закрила”, финансиран от Върховния комисариат на ООН за бежанците и в партньорство в БЧК. Проектът започна през 2023 г. и трябва да приключи до края на тази година.