Цецо, плати парите, на които България е осъдена заради теб!

Кога Министерският съвет ще предяви претенции към него да ги плати от джоба си, попита Корнелия Нинова

Бившият вътрешен министър, за който България е осъдена няколко пъти от съда Страсбург, трябва да плати парите. Това намекна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Кога Министерският съвет ще предяви претенции към него да плати от джоба парите, които българският народ е платил заради изказванията му, попита тя в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

За пореден път г-н Цветанов отправя обвинения в едни от най-тежките престъпления по Наказателния кодекс – срещу републиката, коментира тя.

„Заради този човек сме осъждани многократно в Страсбург. В последния доклад на Държавния департамент на САЩ видяхте ли какво пише? На близо милиард сме осъдени заради такива изказвания, а заради него (Цветанов, бел. ред.) – няколко пъти“, каза Нинова.

„Атаката срещу президента Радев е стратегия на ГЕРБ. Тя е координирана, острието ѝ е Цветанов, а причината е страхът от авторитета и рейтинга на държавния глава“, коментира червеният лидер.

Твърденията, че Радев е посочен отвън за кандидат за държавен глава е „пълна спекулация и манипулация“, каза Нинова. Според нея не президентът трябва да влиза в обяснителен режим, а Цветанов – да докаже твърденията си. „И като го каже още един път, ще трябва да го доказва в съда“, заяви Нинова. Това не е заплаха, но трябва да има ред и законност в тази държава, посочи тя.

Помолена за оценка на управлението на кабинета „Борисов 3“, Нинова отговори, че с една дума може да го обобщи като „нестабилност“ – в коалицията, в обществото.

ГЕРБ „не искат да видят, че хората са недоволни и ги критикуват. Цензура, диктатура, ограничаване на свобода на словото – пише го и в доклада на департамента на Щатите вчера“ – така лидерът на БСП обясни недопускането на представители на протестиращите хора с увреждания в Парламента миналата седмица.

Според Нинова случилото се на младежкия форум в София е „тежък шамар за България и за държавата ни и то от младите европейци“.

„Това с алкохола и полуголите жени – да, ужасно е, но по-важно е това, което казва президентът на Европейския младежки форум, че това, което се е случило в София, цитирам: „разруши работата поколенията преди нас, унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо“, каза Нинова. Тя изтъкна, че „изобщо не се е говорило за политики за млади хора, не е имало нито един млад човек в панелите, в които е водена дискусията, явили са се официалните държавни лица да им държат речи и са ги карали по това време да стават и да пляскат. Няма политика за младите хора, има тотално разочарование. Срещу това – алкохол и полуголи жени. Това е такава излагация за България, такова петно и срам и то пред младите хора на Европа“.

Помолена да коментира случая с Десислава Иванчева като юрист, тя каза, че има два изхода – или да има осъдителна присъда срещу нея в български съд, или да има осъдителна присъда срещу България в Страсбург – „поредната за нарушаването на правата на човека“.

„Доказателствата не мога да коментирам, защото не ги познавам. По начина обаче, по който беше направено, мисля, че се минаха граници“, каза Нинова. Дано държавата да се бори с корупцията и това да не е пиар, каза още тя.

За съжаление обаче България за пореден път ще бъде осъдена заради ПР акциите на Цецовите хора.