ЦИК отказа да регистрира двете ДПС-та за изборите

Централната избирателна комисия с пълно мнозинство отказа да регистрира за участие в предстоящите избори двете коалиции – „ДПС – Ново начало“ (ДПС-Пеевски) и „Демокрация, права и свободи – ДПС“ (ДПС-Доган). Решенията подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок – възможност, от която най-вероятно ще се възползват и двете фракции.

Дотук се стигна, след като и двете коалиции включиха в състава си партията ДПС. Това създаде напрежение и противоречия в рамките на Изборния кодекс, според който една партия може да участва само в една коалиция. В крайна сметка ЦИК даде указания на двете фракции в движението да докажат, че ДПС не е част от нито една от двете коалиции – искане, с което те не се съобразиха.

Оттук нататък най-вероятно предстои и двете фракции в Движението да обжалват решението на ЦИК пред ВАС. Едното възможно решение на магистратите е да потвърдят отказа на ЦИК за регистрация и така двете коалиции не биха участвали в този формат, в който са подали заявления. Възможно е да бъде дадено указание на ЦИК да регистрира за участие една от двете коалиции, което обаче бе разчетено от експерти като възможна пряка намеса от страна на независимата съдебна власт в политическия процес. Ако липсват документи – този, който не е изпълнил условията, също може да получи отказ.

ВАС ще има тридневен срок, в който следва да се произнесе при евентуалните подадени жалби от страна на „Демокрация, права и свободи – ДПС“ и „ДПС – Ново начало“. Последната дума на върховните съдии обаче почти ще съвпадне с крайния срок за подаване на документи за регистрация на партиите и коалициите – 17 часа на 11 септември. Възможен е дори вариант, при който ВАС да се произнесе и на следващия ден – 12 септември, което на практика ще лиши от възможност двете крила да реагират своевременно. При настоящите обстоятелства обаче каквото и да е решението на съда при евентуален иск за нова регистрация двете ДПС-та няма да могат да се справят и със сроковете за събиране на нови подписи, с които да се включат във вота – нужните за целта са 2500.