ЦИК представи графика за подготовката на изборите

От 2 септември 2924 г. Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Според приетата хронограма до 11 септември в ЦИК следва да са регистрирани партиите и коалициите за участие в изборите. Утвърдени са указателни табели, знаци и печати, определен е и реда, по който ще се провеждат консултациите със съставите на районните избирателни комисии и областните управители.

ЦИК има срок до 6 септември за назначаване на съставите на РИК.

„Отново сме в активен изборен период. И за тези избори, които са шестите предсрочни, но седмите парламентарни избори от 2021 г. досега, съгласно Изборния кодекс организацията на изборите законодателят е възложил на избирателните комисии, органите на изпълнителната власт и другите институции, съобразно правомощията им. Вярвам, че всички институции и всички органи на изпълнителната власт ще изпълняват отговорно своите функции“, заяви Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

Още тя каза още, че предстои Министерският съвет да приеме план-сметката за изборите и вероятно да бъде определен и министър, който ще отговаря за вота.