В Етнокухнята на музея този петък може да се види приготвяне на специалитет, характерен за шопската трапеза. Как се прави шопски хайвер ще покаже журналистката Диана Фъртунова, която е и ненадминат майстор-кулинар по отношение на традиционните български гозби. Доказала се в редица професионални сфери, Диана от години живее в Бургас, но е родена в София и с носталгия си спомня за шопската кухня.
Разядката няма нищо общо с истинския хайвер, но тъй като консистенцията й е по-скоро зърнеста, наподобява хайвера и се предполага, че затова е наречена така. Приготвянето й е лесно, но вкусът е неповторим. Сервира се най-често намазана върху филия като закуска или предястие. Със сигурност ще стане любима рецепта за мнозина, тъй като не отнема много време за приготвяне, а в същото време се счита за едно от най-вкусните и популярни традиционни ястия от шопския регион.
Заповядайте да я опитате на 19 юли 2024 г., петък, от 11 ч. в Етнокухнята в двора на Етнографския музей на ул. „Славянска“ 69.