Шумният арест на Иванчева – индикация за паралелни цели

Тя е перфектната мишена – един от малкото кметове в София, който не е от ГЕРБ, коментира адвокат Михал Екимджиев

Най-често шумният арест е индикация за натиск, за показност, за демонстративност, за паралелни цели. По този начин адв. Михаил Екимджиев коментира в студиото на „Лице в лице” по бТВ казуса с продължилото с часове задържане на кмета на „Младост” Десислава Иванчева при разследване за подкуп.

„Тя е перфектната мишена – един от малкото кметове в София, който не е от ГЕРБ, избрана на гребена на едно гражданско недоволство като представител на гражданското общество. Това е перфектният повод за това корумпирано, окопало се в зависимости статукво да профанизира идеята за гражданско общество, да я маргинализира – „Ето, видяхте ли вашия човек какво направи?!”, заяви юристът, като подчерта, че в случая не коментира дали има престъпление, или не.

По думите му не е случайно, че делата за корупция по високите етажи обикновено приключват с провал у нас.

„Това са дела, които минават през 3 съдебни инстанции. Не може да се презюмира, че и трите инстанции, това са десетина съдии, са корумпирани, подкупни и зависими. Има пропуски по досъдебното производство, които години наред се констатират – като се започне от поръчковите дела, които изначално не могат да бъдат доказани и се стигне, минавайки пред куп други фактори, до обикновена битова некадърност, която е повсеместна и вездесъща”, подчерта Екимджиев.

Той отбеляза, че сега виждаме повторение в смекчена форма на „Октопод”, „Медузи” и други подобни знакови акции от началото на управлението на ГЕРБ, които в крайна сметка са се провалили. „Тоталният провал” на тях и на делата срещу бившия военен министър Николай Цонев обаче не са довели до „институционална култура и памет”, а такава идва само след като арестуваните след това осъдят България в Страсбург.