Ще броят чайките в Бургас

Общинските съветници в Бургас подкрепиха искането за изготвянето на оценка за популацията на вида жълтокрака чайка в областния център. Докладната записка за изготвянето на анализа беше внесена от групата на общинските съветници от „КОД – Български възход“. Предложението им беше подкрепено с 35 гласа „за“. Петима съветници гласуваха с „въздържал се“ по време на днешното редовно заседание на Общински съвет – Бургас.

Ако се стигне до конкретни мерки за ограничаване на популацията, искам да уточня, че сме далеч от мисълта и категорично няма да бъдат прилагани нехуманни мерки срещу птиците, коментира един от вносителите на докладната – общинският съветник Стоян Грозев. Той добави, че Министерството на околната среда и водите е посочило, че популацията на вида е нараснала четири пъти. Официален анализ за популацията на местно ниво обаче липсва, стана ясно от думите на Грозев.

За събирането на данните в Бургас ще бъде отделена сумата от 35 000 лева.

 

Жълтокраката чайка (Larus michahellis), от където произтича и названието гларус, е вид птица от семейство „Чайкови“. Чайките са семейство птици, от които в България се срещат няколко вида, сред които е и гларусът. Най-многобройни у нас са речната чайка (чайка смехулка), която се среща край Дунав и Черно море, и средиземноморската жълтонога чайка, която е именно гларусът и се среща из цялата страна. Гларусът е вид чайка, при това най-едрата от вида.