Ще внасяме още повече работници от чужбина

Увеличението на заплатите заради липсата на достатъчно работна ръка не е конструктивен път за развитие на българската икономика, защото с това не се дава перспектива. Необходима е квалифицирана работна ръка и иновации, за да се увеличи производителността и да бъдем успешно догонващи европейските ни партньори. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов по време на среща в палатата на тема „Решения за внос на работници от чужбина”, организирана от БТПП и Human Power BG.

БТПП иска да има достатъчно квалифицирана и неквалифицирана работна ръка в България, за да може страната да навакса изоставането си в рамките на Европейския съюз. По темпове на растеж горе-долу сме добре, но като обеми, като перспектива, ние трябва много да вървим напред, каза Симеонов.

Той заяви, че БТПП продължава да работи за улесняване на достъпа на българските фирми до работна сила и от чужбина, като посочи, че това е част от дългосрочната задача на организацията за решаването на този въпрос. Симеонов отбеляза, че проблемът стои не само пред българските фирми, но и пред тези в Европа и САЩ.

Председателят на БТПП напомни за последната среща в палатата по темата за внос на кадри от Индия, на която беше взето решение в кратки срокове да се свика работната група към Министерството на икономиката и индустрията, като посочи, че това не е се случило. Цветанов заяви, че усилията на палатата ще продължат с новото правителство.

Каквото и правителство да се формира, задачата за улесняване на вноса на работна ръка и облекчаване на реализирането на плановете на бизнеса за разширяване, за увеличаване на продукцията, за приемане на повече поръчки трябва да се изпълни, заяви председателят на БТПП. Той посочи, че в България не са многобройни средите, които са недоволни от вноса на работници от трети страни. Даже в синдикатите се осъзнава, че не са в състояние да задоволят търсенето на квалифицирана и не само на квалифицирана работна ръка, посочи Симеонов.