Ще има пари от ЕС за геотермални помпи за жилища

Пари от Европейския съюз ще бъдат давани на отделни граждани, за да поставят геотермални термопомпи в къщите си, стана ясно от писмен отговор на министъра на финансите Людмила Петкова на депутатски въпрос. Така много домакинства в страната ще имат възможност евтино да отопляват домовете си.

Преговорите за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост са в своята заключителна фаза, но още на са приключили, посочва министър Петкова. В хода на преговорите България е представила на Европейската комисия работно предложение, което включва създаване на грантова схема за производство на възобновяема енергия от геотермални източници. Идеята е с пари от ЕС да бъдат подкрепени собственици на еднофамилни къщи и юридически лица – промишлени системи, икономически индустриални зони и топлофикационни дружества, за инсталиране на геотермални термопомпи за производство на топлинна енергия.

Още в началото на 2023 г. парламентът реши, че част от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта енергетика трябва да бъде променена, така че да бъдат осигурени средства за грантова схема за граждани и фирми, като парите от ЕС да покриват 50 на сто от инвестицията. Преговорите за промяна на ПВУ са в заключителна фаза, а след като предложението на България бъде одобрено от Европейската комисия, ще стартира и самата схема за подпомагане на гражданите и бизнеса, става ясно от отговора на министър Петкова.

Предвижда се да бъде осигурен безвъзмезден финансов ресурс, чрез който ще бъдат изградени съоръжения с обща мощност от 30 MW за производство на топлинна енергия. За реализиране на схемата предстои Министерство на енергетиката да разработи проект на насоки за кандидатстване за парите от ЕС.

Чрез инсталиране на геотермални термопомпи с пари от ЕС домакинствата могат да осигурят евтино и екологично отопление за домовете си. Геотермалните термопомпи използват съществуваща в земята топлина за отопляване на жилищни пространства и затопляне на вода. Както всички термопомпени отоплителни системи, те работят на същия принцип като хладилника – само че в обратна посока. Казано по-просто, устройството взема съществуваща топлинна енергия от земята, компресира я и я транспортира до друго място, където искате да е топло – например вашето жилище.

Термопомпите осигуряват ниски разходи за отопление и висок добив на топлина за киловатчас използвана електроенергия. Може да бъдат използвани и за охлаждане през лятото с почти никаква консумация на енергия. За геотермалните термопомпи първоначалните разходи са големи, но ако 50 на сто от парите са от ЕС, инвестицията е изключително изгодна.