Ще купуваме зенитно-ракетни комплекси

След като си нарязахме оперативно-тактическите ракети „Елбрус”, „Ока”, и тактическите „Фрог” и подарихме на Украйна нашите ракети СС-200 и СС-300, сега ще даваме луди пари за закупуване на зенитно-ракетни комплекси, изключително нужни за отбраната на страната.

Проектът е внесен от Министерския съвет на 1 август 2024 г., с който се предвижда България да закупи от Германия един зенитно-ракетен комплекс „IRIS-T-SLM“, като стойността на сделката е 182 114 311 евро без ДДС, или 356 184 366 лева. Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя „IRIS-T SLM” и на една система за далечен обсег „IRIS-T SLX”, предаде репортер на БГНЕС.

Първият етап на проекта следва да се финансира от разходите за отбрана на България, както и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени дарения на въоръжения и техника. С реализиране му ще се усъвършенстват способностите на ПВО за въздействие по средства за въздушно нападение (пилотируеми и безпилотни), притежаващи съвременни летателни и бойни способности.

„Реализирането на проекта е една от най-важните стъпки за модернизиране на българската армия“, подчерта началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.