Ще обучаваме украински военни

Кабинетът разреши участие на български военнослужещи в подготовката на украински военни на територията на страни – членки от НАТО, съобщиха от правителствената пресслужба. На днешното си заседание Министерският съвет прие решение за разрешаване участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в операцията на НАТО за подпомагане на Украйна в областта на сигурността и подготовката на територията на страните членки на Алианса.

С приемането на това Решение страната ни дава ясен знак за ангажираността си в подкрепата към Украйна, отстояване на евроатлантическите ценности и затвърждаване на своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност. Отчитайки близостта на конфликта до нашата граница и значението му за сигурността в Европа, приносът на страната ни към операция NSA TU е в унисон с усилията на останалите държави членки на Алианса, уточняват от Министерски съвет.

От ведомството припомниха във връзка с решението на Народното събрание от 9 декември миналата година: „Имаме поставена задача и можем да извършим подготовка на украински лица за бойни санитари – до 60 души за една година. Предвижда се в 4 групи по 15 души да бъдат обучени отново в България, а не в Украйна.“