Ще правим център за аерокосмическо наблюдение

Изграждането на Национален център за аерокосмическо наблюдение, контрол и управление ще подобри координацията на институциите в полза на гражданите, каза президентът Румен Радев на среща с представители на отговорните за осъществяването на проекта министерства, учени и експерти. Това съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Политиките на България в областта на космическите технологии също бяха сред темите на срещата, в която участваха служебният министър на електронното управление Валентин Мундров и заместник-министърът Александър Йоловски, служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, представители на Министерството на икономиката и иновациите, Министерството на отбраната и Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките

Проектът за надведомствен център, който да обработва сателитна информация с широк обхват, беше предложен от президентската институция при общественото обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост. Впоследствие инициативата беше одобрена от Европейската комисия с финансиране на стойност 136 млн. лева.

В центъра е предвидено да се прави денонощен мониторинг в различни аспекти – състоянието на водните басейни, горите, почвата, пътната инфраструктура, урбанизацията, граничната сигурност, който да бъде от полза на съответните ведомствата, научните среди и гражданите.

На срещата президентът подчерта, че подобен проект би дал значителен стимул за развитието на космическата наука у нас, ще допринесе и за професионалната реализация на младите ни специалисти и ще осигури конкуренти предимства на страната ни.