Ще разследват по списъка на „Възраждане“ – Варна

Окръжната прокуратура във Варна се самосезира заради публикуването на списък с имена на учители, обявили се срещу новоприетата поправка в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО). Говорителят на държавното обвинение в крайморския град Радослав Лазаров посочи, че прокуратурата се е самосезирала на базата на медийни публикации и е образувана преписка.

Повече от 800 учители, директори и училищни психолози са се подписали в списък, с който се обявяват „срещу промените в ЗПУО, с които беше забранена хомосексуалната пропаганда в училищата“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във видео на неговата Фейсбук страница и посочи, че „Възраждане“ ще подаде сигнал в прокуратурата по този повод. В страницата на „Възраждане“ – Варна, бе публикуван списък с имена на 26 от тези 800, които са се подписали от варненски училища, каза Костадинов във видеото.

„Медиите си измислиха новина, изведнъж се оказа, че това било черен списък“, коментира той. Ние ще пуснем сигнал срещу тези, които са организирали тази подписка и са се подписали, каза Костадинов на пресконференция в Бургас. „Нормално ли е да има хора в образователната система, директори, учители, включително и училищни психолози, които да искат такава пропаганда в училище. Това нормално ли е?!“, попита той.