Ще се изграждат бързозарядни електрически станции в Бургас

Бургас ще е първата община в България, в която ще бъдат изградени бързи зарядни станции за електрически автомобили, които ще могат да зареждат буквално за минути и не по-малко от 4 автомобила едновременно.

Това стана възможно след като единствено морската община прие идеята на „ЕСО Чардж“ ЕАД  да бъдат изградени площадкови линиейни обекти – публично достъпни зарядни точки за електрически превозни средства на територията на общината. На последното си заседание бургаските общински съветници дадоха зелена светлина на поредния пилотен зелен проект, предложен от Димитър Николов.

Промените в закона за енергетиката позволиха реализирането на идеята, тъй като предоставиха възможност на Енергийния системен оператор да се съгласи в близост до всички подстанции на територията на страната да бъдат обособени паркоместа, общинска собственост, където да се изграждат зарядни станции за бързо зареждане.

Първият избран терен до подстанция е на  улица „Ст. Стамболов“, която е транзитна точка между София, Бургас, Созопол, Несебър и Северното Черноморие.  По преценка на администрацията тези, които притежават електрически автомобили биха  предпочели  за много по-кратко време – 4 – 5 пъти  по-бързо от стандартните станции,  да заредят автомобилите си. Това ще става буквално за минути.

Другото местоположение е паркингът, който общината обособи зад магазин „Технополис“, но за да не намали броя на паркоместата на живеещите в близост бургазлии, там ще  бъдат изградени зелени паркоместа на тревна фуга и там енергийния системен оператор ще постави тези супербързи зарядни станции.

Това е една инициатива между държавата и община Бургас, в която няма никакъв частен интерес. „Енергийният системен оператор ще плаща на общината и наем за тези паркоместа. Това може да се мултиплицира като успешна инициатива и в други подстанции на територията на града да се изградят още бързизарядни станции. Община Бургас ще ползва отстъпки при зареждане на автомобили, собственост на свои структури – например колите на социалния патронаж, тези за обслужване на  хората с увреждания и други “, обясни Николов.