Рибари плашат с протест: Лодки ще „плуват“ по пътя за Царево

ИАРА ги разгневи с писма, отнемат им разрешителните за стопански риболов

Стотици рибари от областта заплашиха с протест заради решението на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да им отнеме разрешителните за стопански риболов. Те вече са получили писма, в които са уведомени, че ще им вземат лиценза, защото не са си водили рибарски дневници в продължение на две години.

Рибарите са готови да изкарат лодките си и да блокират пътя Бургас-Царево, информира burgasinfo.com.

Част от потърпевшите днес подадоха жалби в Бургаския административен съд, съобщава Радио Бургас/БНР. Хората са притеснени, защото заповедта касае много семейства, обясни един от потърпевшите рибари – адвокат Атанас Петров.

Ако им бъдат отнети разрешителните, рибарите няма да имат право да пускат мрежи. Те са изпратили декларация до земеделското министерство, в която настояват българското законодателство по отношение на дребномащабния риболов да бъде синхронизирано с това на Европейския съюз. Според него лодките под 10 метра не трябва да имат лиценз и могат да изпълняват своята дейност, без да плащат на държавата, съобщава БНР.

Редовно си плащаме лиценза, не сме ощетили с нищо държавата, споделя общинският съветник в Приморско Янчо Янков, който също е рибар.

Според него, ИАРА няма право да отнеме разрешителните за риболов само заради рибарските дневници. Могат да им дадат само по три наказателни точки, а за да бъдат лишени за два месеца от възможност да пускат мрежи в морето, трябва да се натрупат 18 точки. Оказва се обаче, че държавните служители не спазват наредбите и принуждават хората да протестират.