Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_1299_5.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/avantageto/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2024
Божидар Димитров: Путин е прав, азбуката иде от "македонска земя" | Авантаж

Божидар Димитров: Путин е прав, азбуката иде от „македонска земя”

Шапка му свалям, много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от „Македония” или „македонския народ”, каза професорът

Руският президент не е сгафил. Буквите наистина са дошли от македонска земя. Това намекна шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

„Исторически това е вярно – Кирил и Методий са родени в Солун, а градът е част от антична Македония. Днешна Македония не е част от първоначалната й територия – на нея има две други държавици. Това са Дардания в Западна Македония и Пеония в Източна Македония“, сподели във фейсбук историкът.

Според него, от изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците – тъй като подкрепя тезата им, че Македония е част от гръцкото културно историческо наследство.

„Става дума за събитие, което е станало в 988 г. Тогава Русия приема християнството за официална държавна и единствено позволена религия. И тъй като християнството е религия, която се практикува чрез книга, т.е. чрез писмено слово на евангелия, псалтири, минеи и т.н. Русия използва от първия ден книги на български език, написани на кирилица. Руснаците не познават като нас, дори и един кратък период на използването на гръцкия език (865-893 г.)“, обяснява професорът.

„Византийското пратеничество, което покръства руския двор през 988 г. според много наши и чужди учени, е отишло в Киев с набор български книги, взети от Преслав и Плиска, които тогава са на българска държавна територия, управлявана от цар Роман със столица Скопие. Плиска и Преслав ще паднат във византийски ръце чак в 1001 година, вече по времето на цар Самуил“, припомня Божидар Димитров.

„Що се отнася до името Македония, то изчезва от античното и днешното си място за 1100 години в VI век. Пак тогава при учредяването на темите (областните територии) на Византия с името Македония, се нарича част от Тракия (между Пловдив и Цариград). След като България установява трайна граница с Византия в 814 г., някъде по трасето на днешната българо-турска граница тема (област) Македония е съкратена в територията между Одрин и Цариград. Това име областта запазва много до късно – дори в 1393 г. се пише, че патриарх Евтимий е заточен от турците в „Македония”. А Вардарието в тази година все още не е част от Османската империя. Името „Македония” ще бъде върнато на картата на античното си място от хуманистите в XVIII-XIX век“, добавя историкът.

„За думите на Путин: Трябва да се има предвид, че всеки държавник от този ранг се подготвя добре какво да каже на госта си. Задължително е да каже нещо, което да се хареса на госта, но същевременно да не предизвика недоволство на други държави“, коментира професорът.

Той припомня, че официалното мнение на компетентните руски власти по въпроса е следното:

– Руска Патриаршия. През 2012 г. руския патриарх заяви, че Русия е получила християнство и писменост от България.

– Руският министър на културата историкът проф.Мединцев заяви през 2014 г., че Русия е задължена на България, че и е дала християнство и писменост.

– Руската академия на науките. Във фундаменталния си труд – петтомната „История на славянските литератури” любимеца на скопския президент Георги Иванов Св.Климент Охридски и всички останали юнаци от Св.Седмочисленици до Григор Пърличев и Райко Жинзифов са в раздел „Българска литература”. А раздел „Македонска литература” просто няма.

Всичко това не може да не е станало известно на Путин от подготвящият го за срещата екип. Затова е избрал позволяващото разнообразни тълкувания „буквите дойдоха от македонска земя”, обяснява проф. Димитров.

„Ако се вземе предвид, че Зоран Заев, който след седмица-две ще стане премиер на Македония, заяви, че македонци и българи са един народ, би следвало да сме доволни и ние, тъй като понятието „македонска земя” може да се тълкува от нас само в географски смисъл. Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от „Македония” или „македонския народ”. Очевидно е бил наистина добре подготвен за срещата, свалям шапка на екипа му, подготвил т.н. опорни точки“, добавя Божидар Димитров.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!