Бойко Борисов: Хитлер и Сталин са номер едно

В интервю за списание “Макс“ столичният кмет Бойко Борисов сподели свои мисли за живота и политиката. Явор Дачков цитира дословно някои от думите му, които макар и скандални останаха почти без реакция в България, пише DW.
 „На въпроса – кой е най-впечатляващият лидер в световната история, Борисов отговаря: “В съвременната история за мен номер едно, който ми е просто модел на подражание, е г-жа Ангела Меркел. От друга страна, Путин от една изостанала държава направи в момента сила, с която се съобразяват всички. Погледнато за своето време, Хитлер и Сталин също са номер едно. Или Мао – за това да водиш една империя толкова време в такива ситуации, се изискват качества“. Край на цитата.
 И преди да кажа няколко думи по него, ще си позволя да цитирам още едно откровение на Борисов: “Аз се гордея с това, че не съм гей и че разбирам от жени. Така че, мисля, че добър път съм си избрал.“ И друга негова мисъл: “Обичам да вечерям по чехли и къси гащи“. Както казах, това са думи на кмета на София, но също така и на вероятния бъдещ премиер на България.
 Бойко Борисов е лидер на ГЕРБ, която е сочена от социолозите за евентуалния победител на предстоящите избори. Бойко Борисов и неговата формация са членове на Европейската народна партия. Ако беше дал такова интервю в Германия например, с политическата му кариера щеше да бъде свършено. Нека повторя, че Борисов не е някаква политическа екзотика, ексцентричен тип от рода на Жириновски и Жорж Ганчев. Борисов има претенцията да е сериозен политик с всички шансове утре да застане начело на държавата. И ако думите му сигурно не са изненада за никого в България, за мен изненада бе липсата на реакция от страна на политици и журналисти. С много малки изключения думите му бяха оставени без реакция. На всичкото отгоре, лидери от ДСБ все по-настоятелно започнаха да говорят за съвместните си опозиционни и управленски действия с Борисов. Партията, която има в името си думата “демократи“, и която твърди, че е наследница на антикомунистическата дясна традиция в България, се готви да управлява с почитател на Хитлер, Сталин и Мао.
И това не е от лекомислие, а от тънки сметки как да дойдат на власт. Всички виждат на какво прилича Борисов и какво представлява като политик, а след горните откровения бих казал и като човек. Чудя се само дали и западните му поддръжници от ЕНП ще преглътнат спокойно тези изявления, а и не само тях. Вярно е, че цинизмът в западната политика отдавна не учудва никого. Но би трябвало да има граници, които да не се прекрачват.“
 Публикацията е от 2008 година. От тогава до сега нищо не се е променило. Днес Борисов управлява България с ОП, които също демонстрират  възхищението си от нацист номер едно и си правят снимки в поза „Хайл, Хитлер!“.