България го дава ларж с мигрантите, а Полша ще приема сирийци само за лечение

Правителството на Борисов послушно се кланя на Брюксел и приема мигранти наред, но в Полша не е така

Правителството във Варшава за разлика от това в София САМО обмисля варианта временно да приеме на своя територия сирийци, нуждаещи се от медицинско лечение, предаде АП, позовавайки се на изявление на полския министър на външните работи Витолд Вашчиковски.

Отказът на Полша досега да участва в програмата на Европейския съюз за квотно разпределение сред държавите членки на 140 000 имигранти от Италия и Гърция предизвика осъждания от европейски лидери и предупреждения за санкции, но Полша си отстоява интересите …

Изявлението на Вашчиковски, което той направи вчера, е значителен, но предпазлив завой от досегашната политика на полското правителство да не приема имигранти от Близкия изток и Африка от съображения за сигурност.

Полският министър на външните работи говори след среща със свои колеги от Централна и Източна Европа. По думите му Варшава е „на ранен етап от обмисляне на създаването на така наречените хуманитарни коридори“. Под това следва да се разбира временно приемане на сирийци за лечение и възстановяване. Вашчиковски обаче направи разграничение между тази мярка и програмите за релокация и я окачестви като форма на хуманитарно подпомагане.

Дали на Борисов му светва лампичката отвреме навреме или като има европари не му пука за нищо на този банкянски хуманист …

Свободен автор – Философът