Еркеч – другата България

Кмет, зам.-кмет и кметски наместник затриват традиционна култура. Ето как!

Древното село Козичино, известно повече със старото си наименование ЕРКЕЧ, остава без художествена галерия през туристическия сезон. Общинските власти в Поморие изпратили наскоро комисия да прибере скулптурите на Джузепе Страно Спиту, Красимир Димитров – Макраса, Ненчо Русев. Обрани са и най-добрите живописни платна от експозицията, сред тях на художници от България, Великобритания, Израел, Армения, Словакия и Турция.

Галерията към местното читалище „Просвета“, със 111-годишна история, разполага с богат фонд. От 2004 г. в селото се е провеждал международен пленер живопис, скулптура и иконопис „Под небето на Еркеч“. Културната проява е затрита, когато започва управлението на „ГЕРБерови релси“. Кметът на общината Иван Алексиев и неговият братовчед Илия Джингов, физкултурник по образование, назначен за зам.-кмет по култура,  образование, здравеопазване, туризъм, хуманитарни дейности и спорт, закриват международния пленер. Едновременно, на двамата братовчеди окото им не мигва и лъжат, рекламирайки международния пленер и читалищната галерия… в европейски проект за 500 хил. лева, свързан с туризма. Софийската фирма-изпълнител настоятелно звъни в читалище „Просвета“, интересува се какво става с Посетителски център „Еркечка лазарка“. Скандалът е огромен и свързан с погазване на закона, но никой не се интересува какво се случва с Центъра, защото Еркеч – това е другата България. С решение на Общински съвет – Поморие цялата сграда е предоставена на читалището. Няма последващо решение, с което помещение в сградата да се предоставя на други юридически лица.

Кметският наместник Тодор Милев сменил секретната брава на помещението, където предстои откриването на посетителския център „Еркечка лазарка“. Това помещение е изцяло обновено и ремонтирано, подредени са даже новозакупените столове. От културно средище, обаче, „Еркечка лазарка“ се превръща в пенсионерски клуб. Дори има назначен човек на заплата.

Проектът за посетителския център е отличен от Министерството на културата с подписа на министър Вежди Рашидов. Консултант на всички дейности е директорът на Бургаския регионален музей, н.с. Цоня Дражева (за съжаление, Цоня Дражева днес не е сред живите). Експозиционният план е включвал подредба на автентични носии от уникалното Еркечко лазаруване; артефакти от археологически проучвания в землището на селото; атракция пред туристите за ръчно изработване на старинната дреха КИЧА; библиотечен кът с архивни документи, сборници и книги и за древното село с научна стойност и др.

 Еркеч е най-посещаваното село в община Поморие през летния сезон, там ходят туристи от няколко континента и млади пътешественици от Азия. В това своеобразно „островче“ на българщината се съхранява най-стария български говор и едни от най-старинните български носии. Съхранени са обичаи в автентичен вид, а фолклорната група към читалището от десетилетия обира златните медали и овациите на публиката на международна сцена и у нас.

Едно от отличителните инвестиционни предложения за това селище е на съпругата на кмета на община Поморие Иван Алексиев, Анка Алексиевa:

„Съобщение относно инвестиционно предложение от 16.02.2015г.

Общинска администрация Поморие уведомява гражданите за постъпило уведомително писмо от Анка Неделчева Алексиева за инвестиционно предложение: „Жилищна сграда в УПИ ІІІ-219, кв.50 по плана на с. Козичино, община Поморие”.

Инвестиционното предложение се обявява за срок от 14 /четиринадесет/ дни, считано от датата на публикуване на настоящото съобщение.

Отдел УТООС
Община Поморие“