„Замразиха“ строежа на заведение над скалите в Лозенец заради протест

Заради липсата на пясък, нудистите няма да плащат за чадър и шезлонг
Община Царево спря изграждането на заведение над скалите в Лозенец. Местните хора днес отново протестираха срещу спорния строеж на мидения плаж „Боруна“, който е едно от любимите места на жители и гости на курорта.
Георги Мутафчиев от контролиращото звено към Министерството на туризма каза пред камерата на бТВ, че до приключването на проверката изграждането на заведението ще е замразено. Той отбеляза, че е извършено замерване, което ще се нанесе върху схемата, за която е даден плажът под наем. Ще видим има ли разминаване между схемата и извършеното. Докато се установи дали има нарушение, строенето на навеса ще бъде спряно и ако се наложи, ще има ново заснемане на територията, заяви Мутафчиев.
Протестиращите твърдят, че наемателят на плажа Мая Иванова е завзела част от крайбрежната алея, но тя твърди, че всичко е законно и разполага с необходимите документи да докаже това.
Теренът няма пясък, но въпреки това още в началото на юли миналата година е отдаден за стопанисване от Министерството на туризма, съобщава Нова телевизия. След заснемане през 2012 г., на плажа са определени граници в размер на близо 6000 кв. м, с дължина на бреговата линия около 300 м. Така местността „Боруна” става част от плажа, на който реално няма пясък.
Евгени Зумпалов успокои хората, събрали се да протестират, твърдейки че няма да се лее бетон, а заведението ще се построи на дървена скара с малък навес.
Зумпалов обясни нуждата от заведения с това, че плажът не е атрактивен за масовия турист и за да бъде поддържан и охраняван, да се платят таксите и да има спасители и медицински пункт, трябва да има и заведение под наем.
Това място е известно като плаж за нудисти и за хора, които обичат природата, заяви Зумпалов.
Заради липсата на пясък пък, чадърите ще са безплатни.

Недоволството срещу застрояването в курортите по морето расте. След Лозенец се готвят протести и в Ахтопол.

Недоволството на хората по морето е провокирано от факта, че наред с големите ивици под наем се отдават и малки плажове. До момента те са били диви или предпочитани за по-уединено плажуване. А за да им излязат сметките, новите стопани първо вдигат заведения.