Започват протести в три областни града заради липсата на правосъдие в България

Днес, от 18 часа, започват протестни действия срещу липсата на правосъдие в България, несъстоялата се съдебна реформа и действията и бездействията на магистрати, които уронват престижа на юридическата професия. Недоволството от липсата на борба с огромната корупция по всички етажи на властта и на държавния и общински административен апарат и срастването на политици, магистрати, олигарси и организираните престъпни групи в ДОПГ /Държавна организирана престъпна група/, ще събере възмутените гражданите от три областни града – София, Пловдив и Варна в Марша за европейско правосъдие. Протестът под надслов: „Марш за европейско правосъдие!“ ще стартира в София от площад „Народно събрание“, в Пловдив от Копчетата пред  Община Пловдив и във Варна от площад „Независимост“ /пред сградата на Варненския окръжния съд/.

Гражданският марш за европейско правосъдие е организиран от Инициативата „Правосъдие за всеки“.

„Приятели и съмишленици,

Моментът е преломен! Държавата ни се разпада, овладяна от олигархията, която е превзела всички власти. Имаме парламент без реформаторски партии, правителство, което явно няма намерение да продължи съдебната реформа, и правосъден министър, който я обяви за приключена само преди годинапризовават организаторите.

„Имаме Висш съдебен съвет, в чийто символ се превърнаха кървавите агнешки главички – еманация на страха и зависимостите от политиците и мафията. Всеки опит на независимите и почтени магистрати да повдигнат там въпросите за върховенството на правото или спазването на морала и закона се сблъсква или със стена от мълчание, или с водопад от хули, обиди и заплахи.
Вече имаме и опит за публично заклеймяване и може би дори за бъдещо отстраняване от поста на председателя на Върховния касационен съд само защото не следва линията на пълно подчиняване на Съда на Прокуроската воля!
Имаме главен прокурор, който се изявява като самодържец, недължащ отчет и обяснения никому и за нищо, а моделът „ЦУМ“ явно е новият символ на паралелната власт.
Имаме и президент, който явно не мисли, че има проблем в сенчестите контакти на висши магистрати и в заплахите към свободни медии!“изразяват гражданската си позиция за справедливост от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и припомнят: До края на 2017 г. България трябва да изпълни 17 конкретни препоръки на Европейската комисия в областта на правосъдието, да избере новия състав на Висшия съдебен съвет и нов председател на Върховния административен съд.“

„От тези действия и избори зависи нашето европейско бъдеще, а оттам и бъдещето на нашите деца и внуци! Не се ли противопоставим сега, оставяме всичко в ръцете на олигархията и сенките на бившата Държавна сигурност, които вече си присвоиха държавата пряко!“, убедени са борците за свобода и правов ред.

От Инициатива „Правосъдие за всеки“ осъзнават, че в настоящата ситуация пътят пред техните идеи за радикална съдебна реформа е блокиран. Убедени са, че същата съдба ще сполети и всяко желание за промяна или съпротива срещу беззаконието в която и да е сфера, ако се засягат интереси на силните на деня. Затова  те призовават всички свободни граждани и активни граждански организации да се присъединят на 23 май от 18.00 ч. към Гражданския марш за европейско правосъдие. Изборът на дата не е случаен. „На 23 май е взривен в колата си до Палермо един от най-смелите борци срещу мафията в Италия – независимият прокурор Джовани Фалконе, станал символ на тази борба в световен мащаб. На 24 май е празникът на писмеността и словото – имаме какво да кажем и да изискаме от нашите държавници по тези два повода!“, споделят организаторите.

Нека защитим заедно демокрацията, свободата на словото и върховенството на правото. Да потвърдим европейската ни принадлежност и да поискаме истинска правосъдна реформа за независимо, ефективно и достъпно правосъдие, за държава на гражданите, а не на мафията!апелират от „Правосъдие за всеки“.