Нападателят от Бургас бил обладан от демон

Когато човек е гневен, е като обладан от зъл дух, каза социалният антрополог Харалан Александров
26- годишният Живко Кючуков от Бургас, който счупи тазобедрената става на възрастна жена на автобусна спирка май е бил обладан от демон. Това намекна социалният антрополог Харалан Александров. Той обясни в „Събуди се” по Нова телевизия, че когато човек е гневен, е като обладан от зъл дух.
Само за седмица три случая на непредизвикано насилие разтърсиха обществото. Жертви станаха две жени и един мъж. И докато все още е трудно да преглътнем кадрите, в които 26- годишен мъж си позволява да ритне с всичка сила 73-годишна жена, то от тях изпъква и нещо друго – безучастното поведение на свидетелите. Защо когато видим нещо нередно, в повечето случаи просто обръщаме глава на другата страна? Загубен ли е безвъзмездно общественият рефлекс за редно и нередно?
Агресия винаги е имало, въпросът е как тя се контролира, коментира Александров.
Според него агресивното поведение е вътре в нас и не е нужно да бъде предизвикано.
„Когато си гневен, си като обладан от демон. За упражняването на насилие трябва да има не само наказания, но и превенция”, заяви Александров.
Свидетелите на случилото се останали безучастни и само един от тях се съгласил да свидетелства пред полицията.
Социалният антрополог разказа, че веднъж е изпаднал в ситуацията да защитава по-слабия. Група момчета нападнали друго дете и той успял да го изгони като размахал чадър. „Ако те обаче бяха мъжаги, едва ли бих събрал смелост. В такива ситуации човек има две възможности: или бяга, или се бие. Сега всички разчитат на полицията, а ако такова нападение се бе случило преди, вероятно някой щеше да изкара шпага, за да защити жертвата“, каза още Харалан Александров.
За съжаление, в нашия модерен век мъжете са дефицит. Те или бият баби, или бягат като жени, когато някой луд тормози някого. А демони винаги ще има, защото обществото ни е лудо и бездушно.