Потвърдиха, че нападателят от Бургас е шизофреник

Преди да ритне бабата Живко изрода си гризял пръстите
Мъжът, който брутално нападна възрастна жена вчера на спирка в Бургас, е болен от шизофрения, съобщиха от прокуратурата, като се позоваха на експертиза направена преди години. От Центъра за психично здраве отказаха да потвърдят или отрекат за заболяването, защото очакват, резултатите от съдебно-психиатричната експертиза, които ще бъдат предоставени на прокуратурата в понеделник, съобщава БНТ.
От прокуратурата на специален брифинг днес потвърдиха, че нападателят Живко Кючуков е бил регистриран като шизофреник.
Този млад мъж е със сериозно психическо заболяване, той е с шизофрения, като неговото освидетелстване назад във времето е установено с епикризи, заяви Йовита Григорова от Апелативна прокуратура – Бургас.
Медицинският управител на Центъра за психично здраве в Бургас се позова на лекарския етичен кодекс и заяви, че може да потвърди за заболяването, едва след като прокуратурата и съдът се запознаят с резултата от психиатричната експертиза. Заради високия обществен интерес тя ще бъде изготвена до края на седмицата.
„Нека съдът да се запознае с експертизата и тогава всъщност ще има и подробности около психичното му състояние, около това дали този човек е извършил деянието под въздействие на наркотични вещества, под въздействие на психоза или е психично здрав. Това ще установи експертизата, която ще бъде предадена на прокуратурата“, заяви управителят на Център за психично здраве – Бургас д-р Надя Желязкова.
Съсед на майката на Живко Кючуков каза, че мъжът от години живее на квартира в друг блок, не е чувал, че страда от шизофрения, но не е изненадан от поведението му.
„Пред нас го хванаха и го арестуваха в асансьора. Аз даже не знаех за какво става въпрос. Беше късно, ама въпросът е, че постъпката е кофти. Нещо или му има в главата. Това нормален човек не може да го направи“, коментира съседът Борис Коев.
От Центъра за психично здраве заявиха, че след проведеното вчера събеседване с психолог и психиатър Кючуков е бил освободен и вероятно е у дома си.
Междувременно медиите съобщиха, че психопатът дори си е регистрирал профил в социалните мрежи под името „Живко изрода“, а пред камерата на Нова телевизия свидетелка на нападението разказа, че преди да ритне бабата, мъжът си е гризял пръстите.
„Той крещеше „Изчезвай, изчезвай, махни се”, разказа дамата. Нападението станало на 9 май пред погледите на множество хора.
„Младият мъж наплю жената, хвърли по нея празна чаша от кафе и започна да крещи. Тогава си помислих, че това е баба му, която не му е дала пари. След като дойде автобусът, жената стана, но той също се изправи и я ритна. Тя просто се пречупи на две и падна” , разказа свидетелката на инцидента.
Ударената жена се казва Виолета и е на 72 години. В деня на инцидента тя отивала при личната лекарка за лекарствата на болния си съпруг. Виолета все още е в болница. Направена е операция на тазобедрената кост.