Проверяват всички болници в Бургас заради „Бургасмед“-гейт

НЗОК няма да плати клинична пътека на лечебното заведение, каза шефът на здравната каса в Бургас д-р Таня Макшева

Инспекторите от Здравната каса са започнали проверки на всички болници в Бургас заради скандала с „Бургасмед“ за фалшивата операция на бургазлийката Зоя Кармашикова.

Пред репортера на „Господари на ефира“ Стойчо Иванов тя разказа как е станала жертва на недобросъвестни лекари, след като е претърпяла злополука и се е наложило да бъде оперирана. Вместо това са й направили просто пункция на коляното. В епикризата обаче пише, че на жената й е направена операция и дори се посочват подробности около интервенцията, която всъщност не е била извършена.

Днес станаха ясни резултатите от проверката на Здравната каса в Бургас по повод грешната епикриза, съобщава БНТ. Според проверяващите, налице е разминаване в извършената процедура на пациентката и посочената клинична пътека в отчета към Здравната каса. Случаят нашумя, след като доскорошният управител на болницата бе назначен за зам. министър на здравеопазването и часове по-късно беше уволнен от премиера.

Проверката на здравната каса е установила, че в документацията в болницата е отразена по-лека процедура от страна на лекуващия екип, а в епикризата е била посочена друга медицинска манипулация.

Това, което констатираха проверяващите е, че лечебното заведение е отчело процедура „артротомия“, която е достатъчна за да бъде завършена клиничната пътека и да можем да я заплатим, каза пред камерата на националната телевизия шефът на здравната каса в Бургас д-р Таня Макшева.

„Тъй като ние направихме анкета с пациентката, се установи, че е извършена диагностична и терапевтична пункция на колянна става, която дейност може да бъде извършвана в извънболничната помощ като високо специализирана дейност и кодът й по НЗОК е различен от кода за артротомия“, обясни д-р Макшева. Тя допълни, че Здравната каса заплаща на болниците според клиничната пътека, която е посочена в отчета. Ако пациентът не се оплаче, че има драстично разминаване между това, което му е приложено като терапия, манипулации и медикаменти в болницата, Здравната каса няма как да разбере за евентуална подмяна. В случая с болницата „Бургасмед“ д-р Макшева беше категорична, че НЗОК няма да плати. „Пътеката не е довършена. Не е извършена основната хирургична процедура, която те са посочили че са извършили“, подчерта шефката на касата в Бургас.

Разпоредено е да се направи спешна анкета с пациенти, при които има съмнение в посочените епикризи и реално извършените медицински манипулации.