Протест в Крушевец в защита на училище

Родители блокираха пътя Бургас- Малко Търново заради превръщане на основно училище в начално

Жителите на созополското село Крушевец блокираха главен път Бургас- Малко Търново за 10 минути заради желанието на общината да превърне основното училище в начално.

Десетки родители демонстративно обикаляха край пешеходна пътека.

Пред камерата на Нова телевизия Райна сподели, че детето й вече учи в Созопол и й е много трудно. Прибира се в три часа и постоянно е с главоболие от пътищата, добавя младата жена.

Преди месец хората от Крушевец излязоха на мирен протест, но никой не ги чу. Съветниците в Община Созопол трябва да гласуват училището от основно да остане само начално, защото вместо 70 в него учат 54 деца. Така от новата учебна година, за да влязат в клас, децата ще пътуват до други населени места.

„За нас, младите, тук няма алтернатива. Освен, че нас няма работа, за децата ни няма училище. Тогава какво да правим в селото”, пита Дафина.

Според последните данни от Националния статистически институт, само за година училищата у нас са намалели с 24. Част от тях са били закрити, друга – слети с други училища поради малко деца и невъзможност да се издържат.

Протестът в Крушевец бе посрещнат със смесени чувства от изнервените шофьори, които бяха принудени да чакат. Някои от тях споделиха, че подкрепят протеста на родителите.

„Не може в градината да няма капацитет за 50 деца. В момента тя е пълна и няма свободни места за други деца, а училището се затваря”, каза още Райна.