Руската връзка в „македонската земя“съвпада със сръбските интереси

Мирослав Лазански, заедно със сръбските спецслужби – БИА, е ръководител на медийната пропаганда в полза на бившия македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, както и на руските интереси в региона

Миналата седмица сръбският посланик в Скопие бе извикан на разговор в министерството на външните работи поради поведението на Горан Живалйевич.

В „македонския сценарий“ участваха и служителят на сръбското посолство в Скопие Горан Живалйевич и лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович.

Живалйевич предизвика огромно напрежение между двете държави поради влизането в парламента по време на „Кървавия четвъртък“ на 27-ми април, когато се стигна до побой над депутати, журналисти, включително и на лидера Зоран Заев, бъдещият премиер на Република Македония.

Живалйевич нахлу в парламента с първата група демонстанти и си направи „селфи“ с тях. Горан Живалйевич е бивш заместник-директор на БИА, а от 10 години насам работи като дипломат и съветник в сръбското посолство в Скопие. Целта на кампанията е била да се подкрепя руската политика и Груевски, но и да се води битка срещу членството на Македония в НАТО, се казва в разследването.

От документите става ясно, че цялата операция е била водена лично от Горан Живалйевич, който е свързал Лазански и Стоилкович и е координирал всички техни действия, включително и публикациите в медиите. В своите „анализи“ Лазански твърди, че безредиците в Македония и Република Сръбска са предизвикани от САЩ, които искат да попречат на изграждането на „Турски поток“. В текстовете си той хвали „руската военна мощ и се обявява срещу НАТО“, се казва в разследването на сръбската медия.

Иван Стоилкович е депутат в македонския парламент от 2002 година. Според македонските спецслужби той „действа като националист, който получава инструкции директно от президента Томислав Николич, БИА и други официални лица от Сърбия“.

„Той се среща често с Горан Живалйевич, когато трябва да се вземат важни решения в парламента или пък когато се съставя правителство… Контактите му с руските дипломати без никакво съмнение потвърждават, че той категорично защитава руските интереси на Балканите с цел спиране на евроинтеграционните процеси. Като лидер на Демократическата партия на сърбите в Македония Иван Стоилкович през 2016 година подписа „Декларация за създаването на неутрална военна зона на Балканите“ заедно с руския президент Владимир Путин“, се казва в документите на македонските спецслужби, на които се позовава сръбското издание „Крик“.

Стоилкович е под специалното наблюдение на службите от 2013-та година, но въпреки този факт, Никола Груевски го приема като коалиционен партньор и го включва в депутатските листи. Пред „Крик“ Лазански твърди, че „е изпълнявал журналистическа работа и че няма връзка с никакви служби“, а Стоилкович отказва да отговаря на въпросите и затваря телефона.

Мирослав Лазански

Когато говорим за руските интереси в района, този интерес е свързан и с „македонската земя“ според президент Путин, от която дошла „славянската“ азбука и с минаващия в бъдеще „Турски поток“ и осигуряване на „новите братушки“, които пък са от над 100 години в Сърбия …

Интересите на Русия и Путин са свързани с „македонската земя“ през „Турски поток, който няма да донесе азбука на „братушките“, а милиарди евро от Европа

Мирослав Лазански е един от най-доверените депутати на сръбския премиер и бъдещ президент Александър Вучич … Хахаха … Кат Русия няма втора тъй „коварна“ на света би възкликнал в днешно време поетът, чийто роман издадоха на шльокавица …

Свободен автор – Философът