Срещата на върха на НАТО изпраща сериозни сигнали към държавите като България

Не мога да повярвам, че европейските лидери замълчаха за тази наглост

Резервираността на Доналд Тръмп, който по време на предизборната си кампания нарече организацията „отживелица“ и тежките критики към съюзниците в Брюксел, накараха много от европейските лидери да усетят несигурността и непредсказуемостта, които излъчва всяко следващо изказване на американския президент.

Тръмп заяви, че „23 от 28-те страни членки все още не плащат това, което би трябвало да плащат за отбраната си“, визирайки 2% от Брутния вътрешен продукт, които страните са задължени да отделят за отбрана в следващите години. Тук стрелите са насочени директно към Германия, която от години отделя 1.3% годишно, а тези седем десети означават няколко десетки милиарда повече.

Стрелите са насочени и към малките съюзници като България, които трябва да модернизират армиите си, а това е знак, че американските компании очакват бъдещи сделки за нови оръжия. Защото по всичко изглежда, че растежът на оръжейно-промишления комплекс е основен приоритет на администрацията на Тръмп. Всяко негово пътуване е съпроводено с подрънкване на нови оръжия.

Само няколко дни преди това Доналд Тръмп кацна в Риад и подписа отбранителни договори за 110 млрд. долара, които влизат в сила незабавно. Следващите 10 години стойността на военните контракти може да набъбне до 400 млрд. долара. След прегръдка със Саудитска Арабия дойде време за хлад в Бръксел, където Тръмп почти не събори на земята премиера на Черна Гора. Вижте разликата, дори в излъчването на Тръмп, когато е в Рияд, и когато е в Брюксел.

Освен обидно това е и доста знаково за отношението на Тръмп към малките страни-съюзници в НАТО. Защото в момента може да ни е много смешно как американският президент сбута безцеремонно министър-председателя на Черна гора, но представете си, че на пътя на Тръмп не беше Душко Маркович, а Румен Радев. Какво мислите, че щеше да се случи?

Без Съединените щати няма НАТО. Това е абсолютната истина.

Просто тази организация се крепи изцяло върху основите на американската армия. Но нека не забравяме, че и повечето от заплахите, с които се сблъскваме в последното десетилетие са родени от интервенциите именно на Вашингтон в различни точки на света.

Нима Германия и Франция предизвикаха войната в Ирак? Нима те нахлуха в Афганистан? Нима заради Европа Сирия се разпада пред очите ни? Нима Европа не плаща сметката и не поема тежестта на имигрантските вълни? Нима Европа в момента не тъне в страх и хаос от нови и нови терористични атаки? Защото след 11 септември всички големи атентати са в Европа.

С какви аргументи изобщо Тръмп може да иска още пари за отбрана и нови американски оръжия, при положение, че Европа си плаща много повече от 2% от БВП, който трябва да бъде достигнат от всички след по-малко от десет години?

Не мога да повярвам, че европейските лидери замълчаха на тази наглост. Не мога да повярвам, че и в България няма истински дебати и реакции след думите на Тръмп. Докато Европа и малките страни-членки на НАТО предимно мълчат, козируват и изпълняват, не само ще плащат сметката за американските военни авантюри по света, но и ще бъдат бутани в коридорите на Брюксел, в очакване на нови и нови нареждания.

 Светослав Иванов, btv