Уредиха Доган сарай и с плаж на концесия

След като уредиха Доган с безплатна охрана от НСО Борисовци уреждат Сарая на Доган с плаж на концесия

„Хермес Солар“, която се свързва с името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, взе за стопанисване плаж в близост до грандиозната резиденция край Бургас, наричана „Доган сарай“.

Тръжната процедура за наем на ивицата „Росенец – Север“ бе обявена от служебното министерство на туризма на 22 март. Тя се печели от бургаската фирма „Томи – Ар“, заповедта за това е обявена на 2 май. Два дни по-късно „Томи – Ар“ са уведомили министерството, че се отказват от сключване на договора.

Така от ведомството издават заповед днес, че ивицата ще бъде отдадена на втория класиран участник – фирмата „Хермес Солар“ ООД. Годишната наемна цена за плажа е 48 000 лв. с ДДС, а чадърите и шезлонгите на нея не трябва да са по-скъпи от 10 лв.

Дружеството се представлява от Снежана Карова, съдружник е него е Георгий Серопян, а фирмата е регистрирана в София. В редица публикации и разследвания фирмата се свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

 

Плажът „Росенец – Север“ бе един от посещаваните в Бургас до този момент. В непосредствена близост до него е и луксозното имение, наричано „Доган сарай“, построено отново от „Хермес Солар“, коментира offnews.bg като припомня, че държавата, в лицето на областния управител, продаде два декара земя, ползвана за яхтено пристанище, отново на „Хермес Солар“.

Сарая – маркиращ оста: Борисов – Пеевски – Доган

Става дума за луксозен дворец, който фирма от обръчите на Ахмед Доган построи с лоши кредити от КТБ в парка „Росенец“. Общественият път до него е преграден с бариера и се охранява, а държавните имоти на брега са с отрязан единствен достъп по суша – показа още преди година и половина проверка на Биволъ.

Според документите, с които медията ни разполага, Община Бургас е харизала на собственика на сарая общинска улица и така е блокирала достъпа до държавнo пристанище и държавен плаж.

Къде се намира Сарая?

Мястото представлява най-стратегическата точка в Бургаския залив – нос “Чукалята”. Това е бивша военна база на Гранични войски и е единственото място, което осигурява най-добра визуална и особено локационна видимост на целия трафик от и за залива, както и териториалните ни води от Емине до Резово. Тази територия е и най-близката брегова ивица до единствения остров Св. Анастасия, от където островът се снабдява с ток и вода. Островът е снабден с морски фар, указващ подхода на корабите и сам по себе си е от фундаментално значение, заради местоположението си, за националната сигурност на България.

В съседство на Сарая се намира пристанище „Росенец“, което е истински „руски анклав“ в България. Територията е предоставена на концесия за 35 години от първото правителство „Борисов“ на ЛукОЙЛ – управлявана от премиерския „партньор по карти“ Валентин Златев.

През март 2014 г. част от терена (близо 9 декара) е препродадена от „Стрейтлайн“за 1.7 млн. лева. на регистрираната в началото на 2011 г. фирма „Хермес Солар“ ООД. Нейният мажоритарен собственик е Хайрие Сюлейман Хаджийска, която притежава 85% от първоначалния капитал на фирмата. Хайрие е била секретарка на личния помощник на ДоганАхмед Емин, отговарящ за паричните потоци от и към партията. Пет процента от капитала държи Мускафа Шан. Емин загина при загадъчни обстоятелства на 17 октомври 2008 г. в Боянските сараи на Доган. Случаят бе потулен като самоубийство.

Капиталът на „Хермес“ е едва 100 лева, а в сайта на фирмата пише, че е „една от водещите европейски компании и единственият производител на висококачествени кристални фотоволтаични модули“. Непосредствено след прехвърлянето на земята, Хайрие и съдружникът й Мустафа Шан решават да продадат и дяловете си във фирмата и да излязат от ръководството. Но по адреса и координатите посочени в Търговския регистър има достатъчно основания да се счита, че фирмата е една от прословутите обръчи на бизнес интересите на ДПС. Вече с новото ръководство фирмата пристъпва към

Строителството на двореца – с лоши кредити от КТБ префинансирани в ПИБ

Дружеството има два кредита към КТБ. Първият е от март 2012 г. и за близо 12 млн. лв. и има просрочени лихви 100 хил. лв. Вторият – за близо 7 млн. лв. е от юли 2013 г. и има просрочени 50 хил. лв. лихви. Те са категоризирани като „лоши кредити“ без достатъчни обезпечения.

И двата кредита на „Хермес Солар“ обаче са намерили топъл прием в ПИБ, където се прекредитира Делян Пеевски малко преди фалита на КТБ. Кредитите на „Хермес Солар“ са обслужени с директно плащане от ПИБ на 100%, отбелязва финансовия журналист Мирослав Иванов приблизително по същото време, когато започваше строежа. С тези пари две години по-късно сараят е довършен и е пред откриване.

Мащабът на вложението и изключителният лукс се оценяват от снимки направени от въздуха и от морето, тъй като по суша няма как да се види цялата постройка. Пътят към нея е преграден от години с бариера с претекст, че има строителен обект. Нейното поставяне е принос на

Бургаския кмет Димитър Николов, който дава „зелена улица“ за сарайското начинание

още с изготвянето на подробния устройствен план ПУП докато имотът е владение на Златев. Два от терените на Стрейтлайн – УПИ-V и УПИ-VII са така наречената „водна спортна база“. Без никакви обструкции, на база приетият вече ОУП на Бургас, лично Димитър Николов внася искането за ПУП в Общинския съвет, в който, както е известно, доминира групата на ГЕРБ (28 от общо 51 души). -https://bivol.bg/dogansarai-secret-services.html

„Областен управител действа като адвокат на фирма от обръчите на #КОЙ

Това става ясно от последното развитие на сагата около „Догансарай“, след като Биволъ изиска по ЗДОИ документи за имотите, достъпът до които е възпрепятстван и се охранява от „службите“.

pismo-cholakov-sarai-1

 

На 23.08.2016 областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който е от СДС и квотата на Реформаторския блок е одобрил с писмо 60-00-119 искане за …. заличаване на имота с пристанището, който в момента е изключителна държавна собственост. 

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков

Искането е във връзка с проект за изменение на кадастралната карта подаден от собствениците на съседни имоти, за да се присъедини част от пристанището към имота на Сарая, а останалата част да се отпише от кадастралната карта като съоръжение.