Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_1299_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/avantageto/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2024
Фините прахови частици в Бургас били три пъти над нормата | Авантаж

Фините прахови частици в Бургас били три пъти над нормата

Колите са целите покрити с лепкави капки, които даже трудно се чистят и на автомивка, жалва се Стефан Петров от Организацията за защита на българските граждани
Четири стационарни станции и една мобилна мерят чистотата на въздуха в Бургас, но те не обхващат всички опасни замърсители. Подвижната се позиционира обикновено край натоварени кръстовища. Общинската власт търси начин да закупи по-модерни устройства и да ги постави край промишлените предприятия в града.
Стефан Петров от Организацията за защита на българските граждани разкри, че през март е имало 18 дни със замърсяване с фини прахови частици, като в някои дни това е три пъти над допустимата норма. Колите са целите покрити с едни такива лепкави капки, които даже трудно се чистят и на автомивка, каза той пред камерата на бТВ.
Заради многото оплаквания, екоинспекцията е наложила предписания на един от големите замърсители. Ако не ги изпълни, операторът ще трябва да спре производството си.
„До 30 октомври всички площи трябва да бъдат закрити. Ще бъдат изградени оросителни системи. Ако операторът не го направи, ще спре производството си“, заяви началникът на „Въздух, вода и опасни химични вещества“ към РИОСВ – Бургас Зина Стоева.
Тя не назова името на оператора, заради който бургазлии страдат. Фините прахови частици увреждат тъканите в белите им дробове.
Кой е заводът замърсител не е нужно да гадаем. Преди десетина дни екоминистърът Нено Димов заплаши, че дърводобивното предприятие „Кроношпан“ ще бъде спряно, ако до 30 юни не изпълни мерките срещу замърсяването на въздуха.
Министърът и началничката от районната екоинспекция вероятно говорят за един и същ замърсител. Дали обаче ще се случи чудото бургазлии да дишат по-чист въздух? Едва ли.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!