„ЦУМ-гейт” взриви ВСС, а Цацаратурата се жалва от Панов

Димитър Узунов поиска да се разследва пиянската прегръдка на шефа на ВКС с адвоката на Цветан Василев заради войната му с Цацаров

„ЦУМ-гейт” се разраства. Скандалът взриви Висшия съдебен съвет. Членовете му скочиха един срещу друг, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска президентът Румен Радев да разследва срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Днес Калин Калпакчиев пък поиска мама Цеци като правосъден министър да инициира проверка срещу Цацаров. Когато има основателни съмнения, че главният прокурор е зависим, това срива авторитета на цялата прокуратура, каза членът на ВСС в „Здравей, България“ по Нова телевизия. Представляващият ВСС Димитър Узунов пък като адвокат на главния прокурор заговори за заговор срещу Цацаров. Стремежът на Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Христо Иванов и всички останали била отстраняването му и с тази цел дори била създадена „Да(й), България” от бившия правосъден министър.

„Защо групата, която надига глас срещу главния прокурор, не поиска проверка и да се изнесат факти за посещението на председателя на ВКС в една известна мощна адвокатска кантора? Защо не се разследва полупиянската прегръдка на Панов с адвоката на Цветан Василев“, попита Узунов.

Калпакчиев пък определи това като класическа дезинформация.

Междувременно ръководството на прокуратурата разкритикува действията на Панов. „Намираме за недопустими и неприемливи направените от Лозан Панов внушения за необективна работа на прокуратурата”, отбелязват от държавното обвинение.

Съдът и прокуратурата са в челен сблъсък.

От прокуратурата оценяват твърденията на Панов като „необективни и несправедливи” и коментират, че тези твърдения „с основание поставят въпроса дали председателят на ВКС би се произнесъл обективно, когато правораздава по дела, образувани по актове на същата тази прокуратура, чиито действия изначално окачествява като несъобразени със закона”, съобщава Нова телевизия.

„Използването на подобни оценки и внушения за работата на прокуратурата като аргумент за постигане на цели, които нямат нищо общо с функциите на правораздаването и статута на председателя на върховната съдебна инстанция, е несправедливо и неетично”, подчертават от ръководството на прокуратурата.

Във всяка нормална страна, ако възникнат съмнения за зависимости, за тъмни сделки, започват разследвания и съгрешилите се разделят с постовете си. В България обаче такива неща не се случват, защото важат други правила, въведени от кръстника на държавата, пардон на мафията.