Новият български еврокомисар е вече известен

В телефонен разговор с българския премиер председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоя правителството ни в максимално кратък срок да излъчи кандидат за член на Европейската комисия.

Премиерът Борисов пое ангажимент кандидатурата да бъде разгледана на първото правителствено заседание в сряда, съобщават от пресцентъра на „Дондуков“ 1.

Юнкер акцентирал върху „голямата отговорност, която България има като бъдещ председател на Съвета на ЕС.“

Избирането на Екатерина Захариева като вицепремиер в кабинета „Борисов 3“ явно осуетява намеренията й да отпътува към Брюксел, където тя можеше да е новият български еврокомисар, но …

Това от своя страна открива нови възможности за предишния ѝ патрон Росен Плевнелиев да получи висока служба в международна организация.

Така новоизбраният министър-председател Борисов може да се отплати на Плевнелиев за послушанието му, че не издигна кандидатурата си за втори президентски мандат.

По-рано през април  Владислав Горанов коментира, че евродепутатът Мария Габриел е добър и реалистичен кандидат за български еврокомисар.

„Ако питате мен, мисля, че тя може да е много добър комисар и е българинът, който ще спечели най-много доверие в Европарламента при гласуването“, заяви преди месец Горанов.

Тя е предпочитаният кандидат на ЕНП, а председателят Жозеф Дол дори е неин кум. Габриел се вписва и в търсения профил – българският кандидат да е жена.
Явно борбата ще е между тези две кандидатури – Плевнелиев и Мария Габриел, но решението ще е на ГЕРБ – партия на един самодостатъчен Бойко Борисов …

Свободен автор – Философът