Хайл, (псевдо) България!

Григор Лилов – Фейсбук
НАЦИСТКИ ПОЗДРАВ И БЕЗСРАМИЕ


**** По роден табиет на много не им пука за случилото се. Но косвено може и да им запука, понеже скандалът е международен.
**** Защо стигнахме до негласен ултиматум от чужбина, за да се помоли един човек да си даде оставката, вместо незабавно да се уволни

Проблемът не е само в нацисткия поздрав, а как човек с такива постъпки въобще може да стигне до висок държавен пост!.
Още по-големият проблем и вече много сериозен е как въпреки скандалът повечето политически партии, повечето политици и самото правителство се ослушваха и неглижираха станалото.
Най-големият проблем са немалкото коментари в Интернет, „е, какво толкоз е станало!“

Навремето присъствах на един от личните разговори на наш държавник с един от най-високопоставените немски политици. В свойствения му стил тогавашният ни ръководител се обърна към госта си „били сме съюзници в две световни войни, защо да не бъдем и в трета!“
Потресох се. Преводачката, без да се усети за огромния гаф, механично преведе.
Макар че владееше емоциите си, лицето на събеседника му се опъна като дъска. Нищо, че минаваше за един от най, ама най-десните политици в тогавашната Западна Германия.
Питам се на фона на сегашния скандал с нацистския поздрав имат ли новите ни „демократични“ ръководители поне малко по-неидеологизирано мислене, представи и разбирания от първобитните, примитивни комунистически представи за съвременните държави и общества?!

––––––––––––––––––
Например за това в Германия. Защото с изключение на шепи хора – повечето маргинали, там ненавиждат хитлеризма и нацизма.
Ненавиждат ги заради:
1. омразата и варварството, наложили в нация от водещите в световния прогрес, наука и култура и опетнили може би во веки веков името й и имиджа й;
2. ненавиждат ги, защото Хитлер и нацизмът избиха и погребаха над милион политически противници от самия немския народ;
3. ненавиждат ги, защото разрушиха чрез световна война водачеството на Германия сред нациите;.
4. ненавиждат ги, защото това управление и неговата война опустошиха както никога Германия и я превърнаха в руини;
5. ненавиждат ги, защото в тази война загина всеки седми/осми немец и немкиня;
6. ненавиждат ги, защото това управление завеща съветската окупация на част от Германия и репресиите в нея на комунистическата диктатура;
7. ненавиждат ги, защото хитлеризъм и нацизмът предопределиха драмата на 45 години разделен народ.
–––––––––––––––––––

Пиша това, понеже виждам сега из Интернет, че митовете на комунистическата пропаганда са живи не само в съзнанието на някои възрастни, а и на млади хора.

Бившият заместник-министър Павел Тенев се опита да оправдае опъната си в хитлеристки поздрав ръка с някаква шега. Но би трябвало да ти липсват не само първите седем години от възпитанието, но и всички следващи десетилетия, за да се шегуваш и или забавляваш по този начин.

Защото да се хвалиш с нацистки поздрав в личния ти Фейсбук профил (вече е изтрит) не е никакъв майтап, а диагноза!

Съгласен съм, че навсякъде по света могат да се намерят хора без елементарно възпитание, съвест и нравственост, заменени от дивашки примитивизъм и цинизъм под претенциите за цивилизационно лустро. Да, но такива хора не стават ръководители на високи равнища в изпълнителната власт. Или ако станат по случайност, много бързо изгарят от това поприще.

___________________________________
Обаче най-отвратителното в тази история не е постъпката на Павел Тенев, а реакцията на политическите ни кръгове и правителството. Вместо веднага да реагират, повечето партии, лица и държавници премълчаха.
А малкото, които се обадиха, доналяха масло в разгорелия се скандал. Имам предвид коментара на Валери Симеонов.
Напомням го:
„Несериозни работи. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим – че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости!“ Пред в. „Сега“ той допълни, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера „Бухенвалд“.
„Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там… Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село!.“
___________________________________

Господи!
Да си признаеш, че за теб няма нищо свято на мястото, където са убити милиони – от немци и евреи през руснаци, поляци, французи, та чак до българи (да, българи!), е безочие, цинизъм и белег според мен на дълбока морална деградация.
Тук не играят роля само първите седем години и липсващите след тях. Играе роля манталитетът, презрението към „маргиналите“, които наистина са такива, ако преглъщат подобни гаври от политиците – не само от Валери Симеонов. Освен това играе роля пълното неразбиране на ситуацията и навикът да се врещят врели-некипели, понеже примитивният електорат харесва предимно такова поведение.
Но сегашната му длъжност не е само в „селото“ България. Тя има и външни измерения.

Има, защото Валери Симеонов вече не е само политически лидер, а и държавник – в изпълнителната власт е. Не че би било извинително и за политически лидер – случва се при тях, но слава богу – те не представят държавата си, когато не са във властта.
Иначе по света, вкл. и при демокрацията, вкл. в развитите държави има всякакви политически лидери, вкл. откровени идиоти, вкл. същества със странни, античовешки и антицивилизационни разбирания.

Мълчанието на правителството, липсата му на реакция и изявлението на Симеонов веднага превърнаха скандала от вътрешен в международен.
Аз съм много скептичен и съм бил много критичен към дейността на министър Владислав Горанов, но този път ще му отдам дължимото!
Той беше единственият министър, който реагира навреме и така както трябва: подобно поведение е неприемливо!
За съжаление това не изми срама и бездействието.

Мисля, че Горанов реагира така, защото за разлика от другите очакваше последствия. Парадоксално е финансов министър да коригира изказване на зам.министър от друго ведомство, подчинено на друг негов колега. Парадоксално е е да коригира вицепремиер. Парадоксално е като бюджетар да взима думата по този повод вместо да я вземе правосъдният и/или външният министър и самият премиер.

Но Горанов разбра какви могат да са последствията. И те не закъсняха. Преди няколко дни (5 май) в поста си-анализ на задкулисието на правителството и лицата в него дипломатично, но ясно заявих какъв курс се поема и предупредих (цитат) „за да те поставят на място, ако трябва и с един шамар.“

Шамарът беше получен по неофициални канали – ще бъде ограничено (спряно) финансирането на България.
Като резултат днес заместник-министърът най-сетне си подаде „доброзорно“ оставката.

И въпреки разигралата се зад кулисите история, премиерът и хората зад него продължиха (от глупост и идиотщина, от липса на първите седем години и много след тях) да наливат масло в огъня:
– Искам да му благодаря на него за достойната постъпка. (бел.:предполагам, че е Борисов е визирал оставката) Ако не беше такава ситуацията и не беше на този пост, сигурно много хора го правят.

******* ******* *******

Това е!
Имаме един „Хайл Хитлер“ от един, слава богу, вече бивш заместник-министър.
Имаме едно декларирано, макар и неофициално и завоалирано почти „Хайл Хитлер“ от един вицепремиер относно нацисткия лагер Бухенвалд.
Имаме едно оправдателно „Хайл Хитлер“ от премиера ни, че много хора го правят.
И въобще имаме маса „юнаци“ и правителство, което тръби „Хайл, България!“ Т.е. не ни пука от никого, на всекиго ще еб..м мамата!.

Ясно е, че ако това продължава, България ще я попилеят с шамари – финансови и др. Независимо от председателството й на ЕС и разни избори по чужбините, които нашите олигофрени във властта схващат като непреодолимо алиби. Напротив, това „алиби“ е утежняващо вината обстоятелство.

Не знам само дали на тези „юнаци“ във властта им е ясно, че най-тежките плесници ще бъдат лично за тях.
И че този път нито в Сърбия, нито в любимата им Русия, нито в Близкия и Среден Изток и в Далечния, нито на онзи край нас света ще си останат с откраднатите им пари.

***********************************************
Първата снимка е ясно на кого е.

Втората е на Аугуст Ландмесер (August Landmesser).
Той се присъединява към нацистката партия през 1931г. Виждайки какво става с идването на власт, се разочарова и се превръща в неин противник. През февруари 1944г. Ландмесер е зачислен в наказателен 999-ти крепостен пехотен батальон и е обявен за безследно изчезнал в боевете в Хърватия.

Снимката е панорамна от репортаж на митинга в корабостроителния завод Блом + Фос в Хамбург във връзка с церемонията по пускането по вода на бойния кораб Хорст Весел на 13 юни 1936 г. Присъства Хитлер, Рудолф Хес (тогава втория човек след него) държи реч.
Ландмесер единствен не изпъва ръката си.
Снимката и историята стават известни през 2012 г.