“Група за чист въздух” заведоха колективен иск срещу Столичната община за замърсяване с фини прахови частици

Неправителствени организации и адвокати заведоха колективен иск срещу бездействието на Столичната община по отношение на високите нива на замърсяване в София, съобщиха от „Спаси София“

Вярно е, че София е по-замърсена с ФПЧ10 в сравнение с Бургас, но в Бургас гражданските организации май си мълчат и траят под топлото крило на общината, която пуска нещичко отвреме навреме …

Тъй де … Бургас като Бургас … А гражданите на София се борят и проявяват добра и активна гражданска позиция, което научаваме от spasisofia.org.

От акцията “Диша ми се”, с която окичихме паметници в София с провокативни послания срещу замърсяването минаха няколко месеца. Както през всяка зима, и тази, София преживя дни с рекордни нива на замърсяване на въздуха, а общественото недоволство призова за промяна. Въпреки това, сериозна и адекватна реакция от Столичната община, с конкретни мерки, целящи да предпазят жителите и гостите на София, не последва информират spasisofia.org.

След служебния гастрол по телевизиите на г-жа кмета, вдигаща рамене и обясняваща колко километра метро е построила, Столичния общински съвет се сети, че е задължен да приеме Програма за качество на атмосферния въздух. Тази програма, чийто старт е трябвало да бъде през 2015 г., но градският парламент прие едва сега – две години по-късно, има сериозни пропуски и несъвършенства, а изброените мерки са в сферата на пожеланията: повечето са без срокове, без критерии за успешно изпълнение и т.н.

Това необяснимо бездействие и липсата на ясна идея с какви конкретни мерки ще се противодейства на замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) ни провокира да поискаме сметка от отговорните. Недопустимо е милионен град две години да се управлява без план и стратегия за въпрос, толкова важен, че г-жа Фандъкова беше изпратена в Париж, за да умува с колегите си за решения.

Търсенето на сметка рядко е забавно, ако не си с правилната компания. Затова заедно с приятелите ни от “За Земята – Достъп до правосъдие”, Асоциация Диабет тип 2, Център за независим живот и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов се обединихме в “Група за чист въздух” и заведохме колективен иск срещу Столичната община пред Софийския градски съд.

За какво съдим общината?

Очакваме съдът да установи дали и колко в периода 2015 – 2017 г. Столичната община е навредила с бездействието си на жителите на София. Също така поискахме от него да я задължи да предприеме незабавни компенсиращи мерки след широко обсъждане с граждани и организации.

Представители на организациите от Група за чист въздух пред Съдебната палата

Защо е важен този иск?

В Конституцията на България е записано, че всеки български гражданин има право на “здравословна и благоприятна околна среда”. Това ни право трябва да се отстоява и този иск е стъпка в тази посока.

Според доклад на Световната здравна организация за 2016г. около 9000 човека годишно умират в България от болести, които се дължат на мръсен въздух, а по изчисления на Европейската комисия българската икономика е ощетена с 3 милиарда евро годишно от непреките разходи за здраве, произтичащи от замърсяването на въздуха.

Замърсяването, следствие от дългогодишно прехвърляне на топката между институциите и изначално сбърканата транспортна политика на Столичната община, е сред водещите фактори за повишаване на сърдечносъдовите и респираторни заболявания, репродуктивните проблеми и влошаването на здравето на децата.

За нас този иск е проверка на готовността на институциите първо да признаят, че проблем има и после – да признаят, че не знаят как да го решат и разчитаме, че съдебната система ще е способна, поне в името на софиянци, да раздаде правосъдие.

Как ти можеш да помогнеш?

Дотук успяхме да подготвим сериозен и тежък иск срещу Столичната община и да го внесем в съда. Сега имаме нужда и от твоята подкрепа.

През следващите седмици и месеци ще търсим контакт с експерти в области, свързани с качеството на въздуха, факторите, които му влияят и ефектите от влошаването му (алерголози, пулмолози, климатолози, инженери, еколози, химици и др.), които да ни осигурят доказателства за състоянието и качеството на въздуха в София и да ни помогнат с експертизи и мнения. Ако знаеш за такива хора, или ти самият/самата си експерт в областта, свържи се с нас.

Воденето на съдебни битки не е лесно или евтино удоволствие. Изграждането на успешно дело срещу голяма институция – не си правим илюзиите, че Столичната община е малка и безобидна, струва пари. Много, при това. Затова ще разчитаме на помощта ти, за да покрием съдебните разноски. А ако спечелим и това задължение се прехвърли към Столичната община, събраните от вас средства ще отидат за инициатива, свързана с намаляване на замърсяването.

В „Група за чист въздух“, дала общината на съд, влизат още За Земята, Достъп до правосъдие, Асоциация Диабет тип 2 и Център за независим живот, както и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Те съдят столичното кметство “от името на всички живущи, работещи и учащи в столицата” за бездействието й в периода 2015-2017 г., когато въпреки сериозните нива на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ) не предприема никакви мерки, за да предпази населението.

Иначе гражданските организации и гражданите в тях протестират, но май на сън и по кафенетата …

Надяваме се зелени, бели и червени и каквито има още граждански организации в Бургас да се поучат от  гражданите на София и да станат по-активни и смели в защита на правата на бургазлии .

А ние от Авантаж ще ги подкрепим …

Свободен автор – Философът