Битката за жабарника БУМ се ожесточава?

Нови дела са заведени за грозната дупка в центъра на Бургас, съобщи общинският съветник
Битката за жабарника, наречен БУМ, се ожесточава. След като почти три десетилетия бургазлии чакаха да бъде построен т.нар. Бургаски универсален магазин, а бизнесмени от Стара Загора и управниците в най-“добрия“ град за живеене се караха за правото на строеж, стана известно, че ще трябва още дълго да чакаме. Нови дела са заведени за грозната дупка в центъра на Бургас, съобщи в интервю за Канал 0 общинският съветник Димитър Людиев.
Мястото е супер атрактивно и важно за града, но развитие по проекта няма. Причината за дългогодишното боксуване на проекта е, че собствениците на терена предизвикват нови дела, които не е ясно кога е възможно да приключат.
„Има си съд. Той трябва да реши как да бъдат удовлетворени исканията на собствениците. За съжаление влизат в безсмислени битки и това забавя развитието“, коментира старейшината от ГЕРБ.
Още в далечната 1987 г. започна строежът на Градският универсален магазин. Трябваше да приключи през 1989 г., но обектът бе замразен, а дружеството „Бургаски универсален магазин” АД е обявено за ликвидация. След това апетитният имот е продаден от ликвидатора на старозагорска фирма. Очакваше се да се построи мол със заведения за бързо хранене, ресторанти и модерен кинокомплекс, но съдебната сага забави реализацията на проекта.
Единствените инструменти за натиск, които в момента има общината, е да организира срещи между собствениците и да ги убеждава, че е необходимо по-скоро да се реши проблема между тях, който засяга целия град.