Обещанията на един министър : Мъжко е да обещаеш, човешко е да не изпълниш или …

Министър Димов през май т.г. в Бургас обяви, че дървопреработвателното предприятие „Кроношпан“ в Бургас ще бъде спряно, ако до 30 юни 2017 г. не изпълни мерките срещу замърсяването на въздуха. Това е станало на срещата на Димов с ръководството на дружеството. Сигнали за замърсяването на въздуха с дървесни стърготини са подавани многократно от жители на Бургас и най-вече от кв. „Славейков“.

„Българските и европейските норми трябва да се спазват. Неприемливо е в България да не се съобразяват с изискванията, в Австрия никога не би било допустимо такова отношение“, заяви министърът и подчерта, че борбата със замърсяването на въздуха с цел опазването на здравето на гражданите е негов приоритет, съобщиха още от пресцентъра му в по-обширно съобщение.

Изпълнителният директор на „Кроношпан“ Асен Ников  представи мерки за прекратяване на замърсяването на въздуха с дървесни стърготини до 30 юни 2017 г. Директорът на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова пък  заяви, че досега са налагани многократно огромни санкции на „Кроношпан“( колко големи и колко от тях паднаха в съда е друг въпрос-б.а.), но въпреки това предприятието не е взело мерки.

Да напомним, че същата РИОСВ – Бургас даде разрешение да се увеличи 2 пъти обема на производство на „Кроношпан“, а това производство е свързано с изгарянето на дървесни отпадъци и е в рамките на града и по този начин допринесе косвено за 2 пъти увеличение на обема от отпадъчни емисии – основно свързани с ФПЧ10 ?!

Е, изпълни ли исканото снижение на нормите за замърсяването на въздуха над Бургас с ФПЧ10 Кроношпан ?!

Както писахме не сме от хората желаещи някои бургазлии да останат без работа, защото ще се изпълни едно обещание, но и живота ни и този на децата ни и на съседите ни е по-важен от политиката на шменти-капели на офшорките, които купуват нещо за 3 единици, а уж дават 10 единици за филтри, които нищо не вършат …

Ние обикновените бургазлии се различаваме от „мъдрото“ кметско поведение на широко затворени очи, само защото някой нов роден капиталист поддържа производство даващо работни места, но произвеждащо и разпространяващо десетки хиляди тонове ФПЧ10 във въздуха над Бургас.

Практиката в ЕС, на когото сме член вече 10 години е РАЗЛИЧНА, но тук е Бургас … Бургас като Бургас …

„Най-добрият град“ за снишаване и премълчаване на истината, която е опасна за нашето здраве …

Надяваме се този път министър Димов да има кураж и смелост да хлопне кепенците на това предприятие, поне докато не сложи нови, функционални филтри и изследванията с участие на граждански организации не покажат, че нормите се спазват …

Едно подобно предприятие със собственици кюрди в казанлъшко село успя да го направи, а това тук уж е дъщерно предприятие на голяма западна фирма и трябва да може да го направи …

Защото през авансово даденият срок нарушения имаше министър Димов …

30 май 2017 г. само 12 дни след заканата на министър Димов … Коминчетата пушат …

6 юни 2017 г.

 

Замърсяването в най-големият бургаски квартал Меден рудник на  7 юни продължава там и в кварталите Славейков и Изгрев и то пак в същите часове от 06.15 до 08.00 ч.

16 юни 2017 г.

25 юни 2017 г.- 07.25 ч.

30 юни 2017 г. -07.10 ч.

Ако един политик желае да му вярваме нека изпълни обещанието си дадено в Бургас. И хлябът и ножът са у него …

Дерзайте ! Нагледали сме се на лъжливи и покорни политици и на жълтите павета и тук в сградата с колоните …

Свободен автор – Философът