Поет-бунтар представя на Охлюва „Тайното евангелие на Тома“

 Новата книга на Тома Троев ще бъде представена от 18 часа

Поет-бунтар Тома Троев ще представи тази вечер на „Охлюва“ новата си книга „Тайното евангелие на Тома“. Премиерата е от 18 часа.

Троев е председател на новата бургаска Асоциация „Бургаски писатели“.

Тома Троев е роден в Бургас. Завършил е българска филология и история през 1978 г. във Великотърновския университет „Кирил и Методий“.

Работил е като възпитател, учител, директор на училище и журналист.

Първото си стихотворение публикува във в-к „Учителско дело“. Преди 1989г. е бил секретар на литературен клуб „Пеньо Пенев“ в Пловдив и редактор на литературното списание „Хълмове“ към Профсъюзен дом – Пловдив.

Прави опит, заедно с други пловдивски поети, за издаване на независимо литературно списание, но до такова издание така и не се стига.

През този период работи усилено и публикува свои творби в периодичния печат в Пловдив, Бургас и София, негови стихотворения излизат в сп. „Тракия“, „Отечество“, „Пламък“, „Море“ и др. издания.

По-късно, през 1993г. част от тези творби са поместени в първата му книга: „Физика на поезията“.

След 1989г. живее и работи последователно в Пловдив, Бургас и Поморие, където е редактор на литературното списание „Яр“, излизащо до 2000г.

Край морето се раждат идеите за другите му две книги: „Моето място“ – поезия и „Папурният бряг“ – разкази, които излизат от печат в Бургас през 2008г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Тома Троев: Преходът свършва, иде великото време на поетите

„…А накрая, като закачиха тежки драперии на прозореца, и постлаха ленена покривка на масата, а върху нея, наредиха храни и напитки, отиде си прислугата, а Иисус каза: „Момиче, беше като килия стаята ми, а сега сякаш съм цар Соломона, що имал сто робини, и сребърни рудници!…”

Рече му Саломе: „ Господарю мой, имаш ти сега само една робиня! Ала кажи, ми, прочее, какво искаш да ти поднеса: ето, има лангуста, изпържена в ливански зехтин, а това е авокадо, пълнено с морски дарове. Има и ягоди с крем, има агнешко месо, подправено с мента и розмарин, а има и печено в балсамово масло…

И като наля тъмно вино в чаши от сирйско стъкло, рече му: „Или искаш да опиташ първом от виното, що е дошло чак от от планината Арарат?“

А Иисус и рече: „Не искам аз сега ни лангуста, изпържена в ливански зехтин, ни агнешко месо, подправено с мента и розмарин!… И ще пия от виното, ала друго желание имам аз сега…”

И остана Саломе в къщата, и стоя още три дни и нощи, докато се върна майка и от планината. Така я позна Иисус, и не той на нея, а тя на него му беше учител.“ / Откъс от книгата /