Проф. Минеков за Бойко Борисов и диктатурите

колаж : Свободен човек

Откъс от едно интервю на Евелина Гечева с проф. Минеков

Примитивните диктатури винаги привличат уродливи и неспособни екземпляри, доказали своята политическа неграмотност, раболепие и слугинаж

 

– Проф. Минеков, на предишните президентски избори щяхте да бъдете кандидат за президент, ако не настоявахте Реформаторският блок да поиска оставката на Борисов. Какво не харесвате в неговото управление и продължавате ли да държите на оставката му?

– Напуснах реформаторите в деня на съдбовната коалиция. Пожелаха да бъдат настъргани орехчета в приготвения тиквеник. Грешка. Отказаха предложението ми за оставка на Борисов. Фатална грешка. Сега щяха да бъдат мощна, единна партия, вероятно управляващи дори. Аз бях случаен трубадур в компания на професионални революционери. И защото ме попитахте за вожда. Ще ме извините, надявам се, а вие какво бихте харесали в същия? За Борисов питам. Да Ви помогна – той интелигентен ли е, той мъдър ли е, способен ли е, способен за какво ? Какъв е той ? Пазвант или милиционер? Буда, тиква или падишах? Почетен художник на нашия творчески съюз? Бистришки тигър, колега на Стоичков, на сестрите Малееви ? Страхлив и инфантилен любител на авиационния транспорт ? Споделяте ли с мен теорията на Ламброзо ? Погледнете го като излъчване. Без да го познавате, вие бихте ли си купила употребената от него кола? Ще бъдете ли щастлива, ако желае брак с Вашата единствена дъщеря? Той бил прост, те били прости, ами ние, които не сме? Къде по света човек с неговите качества би бил министър? В Англия, в Германия, във Франция? Или, може би, в Мавритания, в Судан, в Екваториална Гвинея? В Буркина Фасо? И ако го сравним с интелекта на коронованите му работодатели, одиозният, любимият му Живков до него е Хегел, Лопе де Вега, Ортега-и-Гассет. Впрочем Алеко Константинов не е писател, а паметник. Терористът Ботев също. В паспорта ми пише, че съм българин. Това е лъжа. Изглежда по рождение съм чужденец. (transmedia.bg)

 

Авантаж