Румен Радев е звезда, но не в политиката на големите

Докато президентът Румен Радев се инати и не разсекретява стенограмите за КТБ, трупайки черни точки пред избирателите си, съдът отменя отказите му като неоснователни. В същото време премиерът Бойко Борисов е посрещан топло от президентите на големите сили в Европейския съюз – Германия и Франция, като  министър-председател и държавен глава едновременно.

Сайтът за разследваща журналистика „Биволь“ първи заведе дело срещу отказа на президента Румен Радев да разсекрети стенограмата от първите разговори за КТБ при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г.  И го спечели. Днес стана ясно, че Румен Радев е осъден и за отказа на достъп до стенограмата от консултациите при президента на 14 юли 2014 г. Делото за втората стенограма е заведено от журналиста от BiT Илия Вълков, представляван от адвокат Александър Кашъмов. За делото на „Биволь“, по жалба на главния редактор Атанас Чобанов, е ангажиран адвокат Марин Маринов.

При стенограмите за фалита на КТБ е налице надделяващ обществен интерес, който е взел превес при решенията на съда. Информацията, която се съдържа в тях, не е държавна или търговска тайна и е от особено значение за българаския народ. Народът е единственият суверен  на държавата и е длъжен да се интересува и да знаe как политиците упражвняват делегираните им от гласоподавателите правомощия, какво обсъждат и какви решения взимат. Не на това мнение е, обаче, президентът Румен Радев, който трябва да олицетворява единството на нацията, а все повече заприличва на „светлото лице на мафията и олигархията“.

Румен Радев много бързо успя да се превърне в онова, от което се срамувахме преди него.

Закачките с бразилка и разплутите пози на снимки от барове отиват на тинейджърите, не на държавните глави, главнокомандващи на въоръжените сили на нацията. Всъщност, единственото, с което Румен Радев се прочу, е точно това – захаросано клипче с бразилка и разплута поза на снимка в барче.

„И защо трябваше да се стига до там?! В президентството дават ли си сметка колко излишни негативи понасят с това упорство?! Докато се занимават с глупав пиар, Борисов обикаля европейските президенти. Не му е това работата, но явно ЕНП е поработила, та да изглежда, че важният човек в България е точно Боко.
А българският президент… е той, особено с бразилката, е звезда, но не в политиката на големите, уви.“, е коментирал така Богомил Бонев във Фейсбук съдебното решение, с което е отменен отказът на Румен Радев за предоставяне на втората стенограма за КТБ от 14 юли 2014 г.

Правилно – в президентството се занимават само с „глупав пиар“.

Мандатът на Румен Радев започна с фалстарт – назначаването на Герджиков (който върна Борисов на власт!) за служебен премиер и отказа да разсекрети „Стенограмата КТБ“, последва гаф във Ватикана и е много вероятно, ако не се освободи от съветниците си, да приключи преждевременно политическата си кариера след импийчмънт.