Tова ли е СЕМ – мазна кравоподобна, която заплашва и обижда журналист? Оставка!

Председателят на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова застана зад главния редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова по повод разразилия се скандал между Къдринова и Бетина Жотева. Тодорова е била една от присъстващите на заседанието на медийната комисия, проведено на 15-ти в Народното събрание.

Председателят на СБЖ потвърди думите на Къдринова и каза, че казаното от нея напълно отговаря на истината.

„Къдринка Къдринова не лъже. Всичко, което каза тя, е 1:1“, категорична бе Снежана Тодорова пред Topnovini.bg.

„Това пред мен се случи. Къдринка Къдринова зададе въпрос към Бетина Жотева, на който тя отговори най-малкото некоректно, казвайки, че е много жалко, че СБЖ е в такива ръце. Къдринка се представи като отговорен редактор на сайта на СБЖ. Разбирам, че Бетина Жотева може да не знае, че Къдринка е отговорен редактор на сайта на СБЖ. Но за мен тази реакция на Бетина Жотева беше най-малкото стъписваща. Както знаете, ние, журналистите казваме, че няма неудобни въпроси. Жотева бе длъжна да й отговори, а не да я напада, да й отвръща по подобен начин.“

По думите на Тодорова, Жотева е отправила и лични квалификации към Къдринова, казвайки й, че е комунистка.

„Тя явно не е наясно с това, която е г-жа Къдринова. Сигурно Жотева е намерила някоя статия на Къдринка в „A-specto“, където тя наистина пише, но без да е служител там. Но тя пише и на много други места“, каза Тодорова.

Според председателя на СБЖ, по подобен начин не може да говори един представител на Съвета за електронни медии.

„Аз лично смятам, че не може лично уважаващ себе си човек, още повече представляващ такава институция като СЕМ, да се отнася към когото и да било, още повече към колега, още повече към Къдринка Къдринова по този начин“, категоричен бе председателят на СБЖ.

Снежана Тодорова бе категорична, че Къдринова е безкрайно честен и доблестен човек, който няма как да го изплашат.

„Нас не могат да ни купят. Ние не се продаваме. Никакви заплахи, никакви привилегии, никакви обещания не могат да ни накарат да скрием истината“, завърши председателят на СБЖ.

Скандалът избухнал преди седмица на заседание на Комисията по културата и медиите в Народното събрание, но бе огласен едва днес от Къдринова – дългогодишен журналист и писател. Според депутати, участвали в заседанието, по време на дискусията за съдбата на чуждоезичното Радио България Къдринова взела думата и се обърнала към Жотева. Въпросът бил провеждала ли е тя от името на външния министър Екатерина Захариева разговори с посланици с полза на решението за закриване чуждоезичната програма на БНР. Жотева не отговорила по същество, но след това в залата се обърнала към Къдринова с думите: „Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига.” И я предупредила: „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става”.

Журналистът от БНР Къдринка Къдринова обвини Бетина Жотева, че я е заплашила заради зададен въпрос в парламента и дори пусна запис. Жотева, от своя страна, обяви това за хибридна атака и ще подаде жалба до прокуратурата.

Ето как описа случилото се журналистката Къдринка Къдринова:

Залахите са записани от репортерския ми диктофон, който бе включен, за да записва цялата дискусия. Те са чути и от присъствалата на заседанието на комисията Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ.

По-нататък, докато дискусията продължаваше, Жотева се обърна към мен вече в личен план и неколкократно отрече предварителната информация, предизвикала въпроса, да е вярна.

На записа се чува как след това тя каза: „Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига.”

Аз я репликирах: „В нищо не ви вкарвам. Съобщих информация, която имам от първо лице”.

Жотева продължи: „Много внимателно! Ама много внимателно! Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Те поне знаят (тя посочи към служители на СЕМ, които седяха наблизо и чуваха разговора – б. К. К.). Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално!”

Попитах Жотева: „Това какво значи – заплаха ли е?”

Отговорът на Жотева бе: „Абсолютно. Пред всички”.

След малко Жотева още веднъж се обърна към мен и отново се закани: „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става”.

Сметнах за свой журналистически и граждански дълг да сезирам за всичко станало Етичната комисия на Съюза на българските журналисти с предложение да обсъди случая и да излезе с позиция по него, добавя Къдринка Къдринова.

Чуйте записа от ТУК.

Коментаторите във Фейсбук осъдиха остро арогантното отношението на Жотева към Къдринова и поискаха оставката й като член на Съвета за електронни медии.

Ето какво написа на профила си Николай Бареков:

Незабавна оставка на Бетина Жотева – Плевнелиева от СЕМ! Казвам го като журналист. И още утре Европа ще научи как бюрократи плашат журналисти на работното им място. Жотева- Чампоева- Плевньова да ходи и да отразява Пищова в Спешното, а не да „страхува“ и без това беззащитните и плашливите. Това същество отдавна рептилства из медиите и скапаната бюрокрация. Този СЕМ в този си уродлив вид няма право да избира новия шеф на държавната телевизия.

Журналистика у нас няма, защото мутрафоните станаха журналисти, а журналята се правят на силиконки и на мутрафони. Опропастена държава.