ДПС била дост с бандата на Боко

Партията на Доган отново е коалиционен партньор на ГЕРБ, правителството е вредно, отсече лидерът на ДСБ ген. Атанасов

Колаж: Иво Ангелов, „Сила“

ДПС отново е коалиционен партньор на правителството на Бойко Борисов. Това каза новият лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Синият генерал, който в събота бе избран след балотаж с евродепутата Светослав Малинов на национално събрание на партията, сякаш откри топлата вода. Доган ясно и почтено си го каза преди да се скрие в сараите си, че има обръчи от фирми, които финансират партията му, а той самият бил инструментът на властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата. Какво ли се е променило след като бандата на Боко взе властта? Нищо. Отново обръчите стягат властта и се приемат лобистки закони.

„Ние сме опозиция на това управление. Моята мотивация е, че искам да участвам в създаването на политическа алтернатива на това вредно за страната управление”, заяви ген. Атанасов в „Тази сутрин“ по бТВ. По думите му, той прави разлика между ГЕРБ и Бойко Борисов. В самата партия има много „наши хора”, убедени в дясната идея, призна генералът.

Защо ли докато бяха в Реформаторския блок и подкрепяха заедно „Борисов II”, той и хората му мислеха различно. На 7 ноември 2014, когато в Русия празнуваха 97-годишнината в Октомврийската революция, генералът и Радан, барабар с всички реформатори, гласуваха за кабинета. С техните гласове и с тези на АБВ, на ГЕРБ, на т. нар. патриоти и на БДЦ, вредното правителство ни управлява до началото на тази година.

За заместника си и бивш лидер на партията Радан Кънев, Атанасов каза, че бил надежден млад политик, който заради младост е направил няколко грешки в миналото.

„Една от тях беше, че не успя да изпълни своето обещание да създаде алтернатива на предното управление на Борисов заради предоверяване на определени хора. Аз съм опитен човек и няма да допусна това”, обеща Атанасов.

Защо ли „опитният“ генерал позволи преди три години името му да бъде опетнено? Той можеше като Слави Бинев и Велизар Енчев да се разграничи от позицията на своите и да гласува против Борисов. Не го направи обаче, защото Петър Москов бе издигнат от партията му за здравен министър. След като се изпокараха, изведнъж стана ясно, че реформи нямало и не можело да има. Та нима още преди изборите през 2014-та това не бе ясно и поради тази причина реформаторите тръбяха, че няма да правят правителство с премиер Бойко Борисов!?

Приказките за близките отношения на ДПС с ГЕРБ са като стара претоплена манджа.

За коалиция БОстан се заговори още когато Станишев и Местан спряха да се целуват. Оттогава Борисов и вече бившият лидер на ДПС отричат да има нещо между тях, но в политиката е важно не кой какво е казал, а какво е направил. Когато коалиционните партньори се дърпаха да подкрепят правителството за важни законопроекти, от партията на Доган помагаха. Сега Движението за права и свободи пак е опозиция, но за всички е ясно, че ако се наложи, Бойко и хората му могат да разчитат на подкрепа от сараите.