Заменяме алкохолния с „райски“ туризъм

Търговци на „райски газ“ твърдят, че химическото вещество е безвредно

Снимки: Лалка Димитрова/Радио Дарик

Заменяме алкохолния туризъм в Слънчев бряг с „райски“. Туристите в курорта луднаха по мистериозен газ, който е рекламиран като „райски“. Химичното вещество се предлага в балони, които се зареждат от компактни розови флакончета с неустановен произход и съдържание, съобщава DarikNews.

Курортът буквално е превзет от дилъри на „райски газ“. Търговците са дислоцирани по възловите алеи, създали са широка дистрибуторска мрежа, а стоката се предлага без никакъв контрол. Касови бележки също не се издават. В НАП – Бургас естествено не е регистриран нито един търговец на райски газ. Казусът не е на дневен ред и в Българската агенция по безопасност на храните. Нито в Регионалната здравна инспекция. От МВР твърдят, че нямат сигнали за инциденти. Това, по презумпция не налага, и проверка на място.

Клиентите вдишват химичното съединение от балони. Те се зареждат от капсули под налягане. Цената между 5 и 10 лева за балон – в зависимост от големината.

Ефектът е мигновен. Вдишалите изпадат в екстаз, смеят се без видима причина, пеят, скачат, танцуват без музика и падат по улиците. Търговци твърдят, че газът е безвреден.

Това не е медицинска газ, от който ти окапват зъбите, каза търговец.