Забравете дивата лагуна край Лозенец, стомана и бетон превземат Мечата дупка!

Според институциите няма нарушение, колоните на строящата се кръчма можело да се отрежат

Стоманени конструкции превземат един от най-красивите и доскоро диви плажове на Южното Черноморие – Мечата дупка край Лозенец. От седмици почиващи в района сигнализират институциите за незаконно строителство, но реакция до момента няма.

От доскоро дивата лагуна с подводна пещера под нея вече няма и спомен, съобщава бТВ. Пред камерата природозащитници обявиха, че законът се нарушава, а представители на Община Царево заявиха, че всичко било изрядно.

На плажа се появиха две масивни постройки. Строителството продължава, въпреки че вече има доста летуващи.

Мечата дупка беше най-дивият плаж. Проблемът не е в това как изглежда, а дали е законно това, което се случва“, коментира природозащитникът Васил Гюров.

За мен това не са преместваеми обекти – с бетонни стъпки в скалите, които са фиорди, както и в плажа. Смятам, че изобщо не подлежи на коментар, че се нарушава закон“, коментира Моника Лангазова.

От Министерство на туризма отговарят, че заведението се строи по одобрена схема. От строителния контрол пък прехвърлят към община Царево.

По схемата има търговски обект и медицински пункт, каза Светлана Мицик от отдел „Незаконно строителство“ в Общината. Има становище, в което е записано как ще се правят стоманените колони, добавя тя, а на въпроса как с тези колони обектът ще е преместваем, отговаря: „Ами те после може да се отрежат и да се махнат“.

Няма нищо незаконно и според наемателят на плаж Мечата дупка Атанас Бухчев. Едната сграда ше е заведение, а другата – медицински пункт, поясни той.

Заведението е толкова голямо, че дори и спасителите предпочитат да стоят на сянка под него, вместо на единствената вишка.

Институциите не могат да се справят явно и хората трябва да се надигнат, коментира Гюров.

Проверка с джипиес показа, че постройките са изрядни – точно 2% от активната плажна площ. Според местните проблемът е, че тя обхваща и скалите. Природозащитниците настояват за ново заснемане на плажа, от което те да бъдат извадени.