Кметът на Поморие е пристанал на ДПС, да каже истината за апетитните 11 декара на морето

 Атанас Зафиров от ИБ на БСП за скандала за стотици милиони в Поморие: Кметът Иван Алексиев от ГЕРБ обжалва решение на премиера Борисов! Прокуратурата да се сезира след думите на вицепремиера Каракачанов

Атанас Зафиров е роден на 29 септември 1971 година в град Бургас. Завършва български език и история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а след това и финанси в същия университет. Има специализации по политология и политически мениджмънт в Нов български университет, Българско училище за политика и Московската школа за политически изследвания.  Бил е старши експерт в община Бургас. От 2006 година е координатор в областния съвет на БСП в Бургас. Два пъти е бил депутат в редиците на БСП, като бе избран за 42-то и 43-то Народно събрание от Бургас. На последните парламентарни избори предпочете да се заеме с партията, като бе избран да влезе в Изпълнителното бюро. 

Още миналата година той бе първият, който се зае и даде гласност за рушащия се военен санаториум в Поморие. Тогава Зафиров успя да предотврати апетитите на общината, които обаче отново се активизираха от страна на кмета Иван Алексиев. Публична тайна е, че независимо от партийната си принадлежност към ГЕРБ, той е пристанал на ДПС и бил много близък с Камен Костадинов от движението. За огромния скандал решихме да потърсим един от най-ангажираните хора в държавата ни с този проблем, като единствено и само пред нашата медията Зафиров разкрива нови шокиращи подробности. Как кметът на Поморие обжалва решение на Борисов за санаториума и то два пъти и как може да бъде спасено лечебното заведение. 

– Г-н Зафиров, вие още миналата година бяхте един от първите, който заговори за проблема с военния санаториум в Поморие. Преди дни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред нашата медия, че няма да позволи кметът да вземе апетитния имот. Как ще коментирате действията на градоначалника Иван Алексиев?

– Точно така, аз бях първият, който алармира, че там се заформя нещо, което не е добро. Имаше реалната опасност този обект да бъде ликвидиран и разграбен. Такива бяха първите намерения на предишния принципал в лицето на ВМА. Там имаше категорична нагласа да бъде ликвидиран обекта.

Така и не се даде отговор, което за мен е най-важния в този казус, не кой какво казал и кой кого с какви квалификации е нарекъл, а кой е виновен, за да се стигне до разрухата на санаториума. И всички, които претендират, че са страна в този спор и са загрижени за бъдещето на имота, трябва да дадат отговор на въпроса, според тях кой е виновен, за се стигне до тук.

И когато кметът на Поморие говори за виновни, трябва да каже защо той, при условие, че дълги години е кмет, преди това беше народен представител, преди това беше зам.-кмет, и е имал най-малкото позицията, за да даде гласност на тези проблеми. Защото с просто око е било видно, че тези сгради се рушат и това предприятие не върви на добре. Не може ти просто една сутрин да се събудиш от един дълбок сън и да видиш, че има проблем.

– Вие алармирате отдавна, че там има проблем, защо според вас не се направи нещо по въпроса още тогава?

– Така е, ние отдавна казваме, че там проблема е голям. Защо е доведено това болнично заведение до това състояние да не може да функционира, да не може да изпълни критериите на Здравната каса и в крайна сметка да се постави в една невъзможност да функционира като здравно заведение.

– И тук идва важния въпрос, поставен и от вицепремиера Каракачанов – не е ли това, за да може да вземе апетитния имот?

– Точно така, но трябва да е ясно, че за това вина носи преди години ръководството на ВМА.

– Трябва ли прокуратурата да се самосезира по този случай и да разнищи казуса?

– Естествено, даже се учудвам, че до момента прокуратурата още не е започнала разследване след всички неща, които се изписаха. Още повече след последното интервю на военния министър Каракачанов пред вашата медия, в което той казва, че от тези два месеца,  от както е на този пост „цяла редица от тарикати“ са се изредили при него, за да се опитат да му въздействат за бъдещето на този имот.

От това по-голямо основание за започване на проверка, аз лично не виждам какво би могло да бъде. В крайна сметка става въпрос за един парцел, който се намира на брега на морето – 11 дка.

– Нека да кажем за нашите читатели, че миналата седмица, без никой да подозира, в дневния ред на Общинския съвет като 22 точка бе вкарано именно разглеждането за отмяна на дарената земя за военния санаториума. Въпреки нашата публикация, се гласува „за“ отмяната на решението. Има ли юридическа тежест това решение?

– Не само, че няма никаква тежест, а има и едно определени на Върховния Административен съд, само от преди няколко дни. В него ясно се заявява, че няма нарушаване волята на дарителя и няма никакви основания за подобно разваляне на дарението. То идва след писмо от страна на кмета на Поморие, след което му се отговаря ясно, че няма нарушаване волята на дарителя. Аз имам и самото становище.

– Да поясним, кметът Иван Алексиев е изпратил запитване до ВАС да се поизнесе дали може да предприеме тази процедура по разваляне на дарението и му е отказано. Въпреки това, той го прави. Искате да кажете, че той е подготвял тази процедура отдавна?

– Определение на ВАС от 12 април 2017 образувано по жалба на Община Поморие срещу решение номер 996 от 18.11.2017 на Министерски съвет за отнемане поради отпаднала нужда на имот публична държавна собственост обявяването му за имот в частна държавна собственост и внасянето му като непарична вноска в капитала на фирмата. Фактически тук парадоксът е, че кмета на Поморие, който е избран от ГЕРБ, обжалва решение на Министерски съвет с премиер Бойко Борисов във ВАС.

Ето какво отговаря ВАС: След съответната обосновка случая за жалбоподателя Община Поморие не е на лице личен и обществен интерес за оспорване на това решение. Тоест Община Поморие няма никакъв интерес  и нелогично е да го оспорва след това решение на ВАС. Общината не е страна и не може да оспорва решението на Министерски съвет.  В крайна сметка ВАС оставя в сила определението 4560 от 12 април постановено от ВАС. Тоест имало преди това едно постановление на съда, то е оспорено от кмета и сега с ново решение оставят в сила още първото решение на ВАС. Накрая дори осъждат на Общината да заплати на Министерски съвет на България направените по делото разноски в размер на 100 лв.

Разбирате ли какъв е казусът. Съдът постановява Общината на ГЕРБ да заплати на Министерски съвет 100 лв. Съвсем логично е след всичките тези факти да си зададе човек въпроса, защо въпреки всичко кмета на Поморие с такава упоритост и настървение защитава една кауза, която първо съда му казва, че не е негова работа и не го касае като общинска администрация и второ тръгва срещу интересите на всички военно патриотични организации, които многократно писаха, срещу интересите на държавата, на МО, срещу хиляди военноинвалиди, военнослужещи, техните семейства, хора които са отдали години от живота си в служба на държавата и заслужават адекватно лечение.

Тук има и друг много важен въпрос. Кога българското общество ще потърси отговорност на обществените лица, които пилеят пари за каузи, които са неадекватни и в зародиша си са ясни как ще завършат. Защото тези дела струват пари на общината, харчат ресурс, ангажират съд. Вместо българския съд да се занимава с важни дела, той се занимава с частни жалби на неудоволетворени кметове.

– Няма ли и друг парадокс в този случай, нали кметът е избран да работи в полза на гражданите на Поморие, чий интереси брани в случая? 

– Един от аргументите на кмета беше, че хората ще останат без работа, нищо подобно. Всички служители са преназначени, на практика болницата вече отвори врати и приема пациенти. Тук наистина има един казус, че в следствие на лошото управление през годините болницата е загубила право да лекува пациенти по Здравна каса. След съответните ремонти и актуализация на базата, тази трудност ще бъде преодоляна. С вливането си във „ВИТА“ Велинград, болницата в Поморие наистина губи правото си да лекува пациенти по НОИ. Защото дружеството „ВИТА“ също абсолютно необяснимо за мен, да отбележим, че е държавно дружество, няма право да лекува пациенти по НОИ.

– Това как може да бъде променено?

– Може да бъде променено , става въпрос за промяна в едно изречение и на две запетаи. През годините това е друг един въпрос, който също може да се поинтересува прокуратурата, защо държавното дружество във Велинград не е било включено в системата на НОИ. На практика като го изключват не са ли облагодетелствани частни интереси на други подобни здравни заведения във Велинград. И не е ли абсолютно парадоксално държавното дружество да няма възможност да работи по системата на НОИ. Ние започнахме един такъв разговор и аз като народен представител в 43-то Народно събрание го провокирах в комисията по отбрана да се направят съответните стъпки това да бъде преодоляно. Наистина се надявам до няколко месеца този въпрос да бъде решен и така отпада още една от пречките пред работата на санаториума в Поморие.

По думите на министъра има заделени средства за ремонт, хората са преназначени на работа и не виждам какъв интерес на поморийските граждани е нарушен в случая.

– Да отбележим, че този 1 млн. за оздравяването на санаториума в Поморие е отпуснат още в правителството на „Борисов 2“.

– Точно така, но може би някои хора са се надявали, ако тази собственост стане общинска, самата община да контролира целия процес на разходване на средства и на ремонт на базата. Аз вече такива въпроси са задавам.

– Стойността на имота не е ли повече от този 1 млн. и всъщност вие знаете ли колко би струвал той, ако има възможност да се продаде на свободния пазар?

– Затруднявам се с точна сума в момента, но това са 11 дка на първа линия на морето, освен това около санаториума има само много скъпи и луксозни хотели, така че говорим за стотици милиони. Тук обаче става дума и за моралната гледна точка.

Отнемайки от държавата един такъв имот ти на практика отнемаш възможността на всички тези хора да бъдат лекувани, да получат адекватна грижа на поносими цени. Не малка част от пациентите на санаториума са и обикновени хора, там адекватна грижа може да получи всеки, като разбира се с предимство са военнослужещи, инвалиди, военни пенсионери и техните семейства, което е значително по-евтино на фона на услугата, която се предлага от частните санаториуми. Аз продължавам да смятам, че държавата не може с лека ръка да се лишава от подобни имоти и разбирам абсолютно гнева на военния министър и споделям до голяма степен неговата аргументация.

– Как бихте коментирали думите на кмета Иван Алексиев, че лекарите от санаториума са преназначени като камериерки?

– Аз нямам подобна информация, но знам, че новия щат, който беше одобрен от новия собственик е много по-голям и много повече хора ще бъдат назначени. Това е показател, че ръководството има намерение и да оздравява и развива болничното заведение и точно като такова.

– Трябва ли да си подаде кметът оставката след този скандал?

– Единственото му адекватно поведение от тук нататък е, ако излезе и ясно и категорично заяви, кой според него е виновен за състоянието на санаториума и какво е направил той през всички тези години като общинска власт, като народен представител, да не се допусне фалита на това лечебно заведение. Тогава вече нека хората и обществото прецени, дали кметът има основание да продължава да управлява Поморие. Ако той се опита да търси виновник там където няма, ако продължава да върви срещу интересите на държавата, аз смята, че няма моралното право да е кмет на поморийци. Ако разбира се той даде смислено обяснение на своето поведение и това, което се случило през годините, то тогава ще приема, че този човек наистина защитава интересите на обществото. Но с това поведение в момента аз нямам основание да смятам, че това е така.

Един човек който харчи ресурс на общината за лични каузи и битки, но той сега прави съучастници и общинските съветници.

– Г-н Зафиров знаете ли точно кои общински съветници, от кои партии са гласували това скандално решение онзи ден?

– Тези които са го подкрепили са от ГЕРБ, ДПС, „Зелените“, Реформаторите и НФСБ. Това е много сериозен общински проблем, който касае цялостната работа на община Поморие. Съветниците се превърнаха в съучастници в една изконно погрешна постановка. Общинските съветници на БСП гласуваха против и не еднократно алармират за този проблем.

 

 

Интервю на Гергана Ингилизова

ПИК