#КОЙ иска да обслужи кмета на Поморие с 12 декара на брега на морето

Членът на Изпълнителното бюро на БСП и бивш депутат от Бургас Атанас Зафиров вчера гостува на предаването „Честно казано“ по тема – съдбата на бившия военен санаториум в Поморие.

Неговите опасения са, че кметът на града от ГЕРБ Иван Алексиев иска да удовлетвори нечии апетити, за да бъдат превзети близо 12 дка земя на първа линия на брега на морето. Според  Зафиров става дума за сделка за милиони.

В разговора между Люба Кулезич и Атанас Зафиров бе подчертано, че кметът на Поморие, въпреки че е избран за такъв като кандидат на партия ГЕРБ, в публичното пространство се коментира, че всъщност е по-близък до ДПС.

Зафиров отново призова прокуратурата да се самосезира по интервюто на вицепремиера на България и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Поводът е скандалните разкрития, които той прави, а именно, че от два месеца е притискан от тарикати, които искат да придобият апетитния държавен имот в Поморие.

В предаването бе коментирано и скандалното решение на Общински съвет – Поморие, с което се иска отмяна на 80-годишното дарение на анхиалския градски общински съвет – теренът, върху който е построен военният санаториум. Зафиров сподели, че това решение е срещу държавата, политическия кабинет, министерството на отбраната и всички от неговия контингент, а в същото време е подкрепено не само от съветниците от ГЕРБ и ДПС, но и от общинската съветничка на НФСБ Даниела Радева.

Не беше подмината и темата за общинската болница МБАЛ-Поморие, която е в критично финансово състояние, затваря отделения и е пред фалит. А Община Поморие, която не може да се грижи за нея, иска да придобие и държавната болница на военните.

От „Честно казано“ са поканили за коментар и кмета на Поморие Иван Алексиев, който първоначално е приел, а след това е отказал участие. Междувременно се разбра, че макар и от ГЕРБ, той е атакувал решение на кабинета Борисов-2 в полза на запазването на военния санаториум и пред Върховния административен съд, който е излязъл при 5-членен състав с определение, че волята на дарителя не е нарушена, а Община Поморие няма законово основание да предява претенции към държавния имот. Освен това е писал писмо до шефа на НОИ с молба – да не бъде включвано държавното дружество „Вита“ ЕООД в списъка за лечение по НОИ на неговите пациенти.

По думите на Зафиров болницата умишлено е доведена до разруха, а опитите да бъде ликвидиран държавният й характер са били под давление на ВМА. Имотът е обграден с луксозни хотели, а общинските земи наоколо са включени в програмата на общината и предстои да бъдат продадени, заяви той.

Атанас Зафиров разказа, че към момента се запазва държавния характер на санаториума, в него тече ремонт, има назначения, щатът е увеличен и ще бъдат положени грижи болницата да започне да работи по НЗОК.

Научете повече за апетитите на поморийския кмет от видеото: