Мутри бият баби и инвалиди заради политиците ни?

Социалният антрополог Васил Гарнизов призова строгостта към шведа, който ритна камериерка в Слънчев бряг, да е симетрична с тази срещу биячите, които вилнеят на улицата

Мутри ритат баби на спирки или бият инвалиди на улицата заради усещането за безнаказаност. Агресията се засилва и от начина, по който изглеждат и се държат политиците ни, коментира социалният антрополог Васил Гарнизов.

Според него, строгостта към шведа, който ритна камериерка в Слънчев бряг, трябва да се симетрична с тази срещу мутрите, които всеки ден издевателстват по нашите улици. В интервю по бТВ той изтъкна, че е абсолютно безобразие мутри да чупят краката на баби на спирки, припомняйки нападението на 26-годишният Живко Кючуков над пенсионерка в бургаския жилищен комплекс „Изгрев“. Отзвукът от това безобразие е голям в обществото, но е слаб в институциите, коментира Гарнизов.

Според него, причината мутри да бият баби са политиците.

„Ангела Меркел не слага министри с дебели вратове и бръснати глави. Публичните власти създадоха прецедент, физическата сила и грубото решаване на проблемите станаха легитимни. Тази образност на насилието се е настанила и на „Дондуков”, каза още социалният антрополог.