Рибари излизат на протест заради новоназначения зам.-шеф на ИАРА Николай Иванов

Рибарските сдружения от Югоизточна България „Нептун“ Поморие, „Калиакра 2009“, „Царево“, „Ахтопол“ и „Черноморски изгрев“ алармират с писмо кмета на Бургас Димитър Николов, премиера Бойко Борисов, министъра на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Румен Порожанов и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Галин Николов, че са против назначението на Николай Иванов за зам.-директор на ИАРА-Бургас и припомнят, че само преди месеци той е бил уволнен след протести на риболовния бранш.
Рибарите изтъкват в писмото, че за тях е „напълно необяснимо кой и с какви аргументи реши да „повиши“ наскоро уволнения от ИАРА общински съветник“ от ГЕРБ. Те считат, че това назначение дава лош сигнал към целия риболовен сектор и го приемат като „арогантен акт от позицията на силата, с който се показва, че не сектора, а политическите назначения са от първостепенно значение за ръководството на МЗХГ“.

Публикуваме пълния текст на писмото им, озаглавено „Писмо до министър Порожанов във връзка със скандални назначения в ИАРА“:

ДО

Министъра на земеделието, храните и горите

Г-н Румен Порожанов

Изпълнителния директор на

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури

Г-н Галин Николов

Кмета на Община Бургас

Г-н Димитър Николов

КОПИЕ ДО:

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

Уважаеми господа,

Поводът за настоящото писмо са последните ви действия в управлението на сектор Рибарство и назначаването на Николай Иванов за заместник-директор на ИАРА, който беше уволнен само преди няколко месеца заради протестите на риболовния бранш.

Тъй като за нас е напълно необяснимо кой и с какви аргументи реши да „повиши“ наскоро уволнения от ИАРА общински съветник, обръщаме се към всички вас, които имате отговорност за сектора или се ползвате с влияние върху кадровата политика на ИАРА.

Уважаеми г-н министър,

Въпросното назначение в ИАРА е изключително лош сигнал към целия риболовен бранш. Ако никой от подчинените ви не е събрал смелост да ви уведоми, трябва да знаете, че именно заради дейността на въпросното лице при предишния му престой в ИАРА се стигна до безпрецедентни двумесечни протести на рибари, при които бяха блокирани пътни артерии и пристанища. Само преди няколко месеца подробно аргументирахме действията си против предишното ръководство на ИАРА, като представихме безспорни доказателства за абсурдите, до които достигна ръководеното от Иванов звено в ИАРА – Бургас. В крайна сметка, дори екипът на министър Десислава Танева призна като недопустими значителна част от действията на тогавашното ръководство на ИАРА, които на практика водеха морския ни риболов към закриване. Повишаването на Николай Иванов в Агенцията се разбира от нас като арогантен акт от позицията на силата, с който се показва, че не сектора, а политическите назначения са от първостепенно значение за ръководството на МЗХГ. В допълнение на това, трябва да отбележим, че в сектор Рибарство има важни за решаване стратегически въпроси, за които обаче нямате време да бъдат обсъдени с бранша. На фона на това, повече от притеснително е, че първите ви действия в сектора са скандални кадрови назначения на лица, които нямат нужния опит и квалификация, доказали с дейността си единствено способност за репресии, незачитане разпоредбите на закона и актовете на министъра на земеделието и храните.

В рамките на една седмица отново молим за среща с вас за обсъждане на важните за бранша въпроси. Молбата ни идва на фона на скандалните назначения в ИАРА и сигналите от МЗХ за предстоящи ограничителни мерки в Черно море, които се съобщават на бранша между другото, без да е ясно кой ги предлага, поради какви причини и с какви аргументи. Уверяваме ви, че всякакви стъпки от страна на МЗХГ за ограничаване на нашата дейност, без да е отчетена позицията ни, ще доведе до нежелани и за двете страни резултати.

Уважаеми г-н изпълнителен директор на ИАРА,

Преди седмица ви попитахме дали Николай Иванов е назначен отново в ИАРА. Вие не отговорихте на запитването ни. Днес разбираме, че сте назначили Иванов за свой заместник. Вие сте част от ИАРА и нейното ръководство от няколко години. Напълно запознат сте с причините, довели до протестите в края на 2016 г. и началото на 2017 г. По време на протестите лично чухте от първа ръка потресаващи данни за репресии и превишаване на права при контролните дейности под ръководството на Николай Иванов. Впоследствие сам предприехте коригиращи стъпки, в т.ч. промени в актове на министъра на земеделието и храните, с цел предотвратяване на порочните практики. Именно вие уволнихте Николай Иванов като служител на ИАРА след като действията на същия доведоха до най-големите протести в риболовния бранш. Ето защо, за нас е от изключително значение да знаем поради какви причини за три месеца променихте мнението си за въпросния служител, какво се случи за това време и с кои свои качества, образование или квалификация въпросното лице заслужи вашето доверие да го назначите за зам.-директор на ИАРА. Моля също така да бъдем уведомени дали ще назначите други уволнени от вас служители и предстои ли поредната чистка в ИАРА, която трябва да направите от чуждо име, с цел саморазправа и реваншизъм, и в полза на интереси, далечни на риболовния сектор.

Уважаеми г-н Николов,

Това е второто ни обръщение към вас в рамките на половин година. Причината е същата – основателните ни съмнения, че важните въпроси в сектор Рибарство са от компетенциите на Община Бургас и кмета на града във ваше лице. Последните кадрови решения в сектора предизвикват основателни  съмнения, че същите не зависят от ръководство на МЗХГ и ИАРА, а от вас. Убедени сме, че сте запознати с причините за протестите на риболовния бранш от миналата година, който обедини рибари от Ахтопол, Царево, Приморско, Черноморец, Поморие, Несебър, Бяла, Варна, Балчик, Каварна и Шабла. Няма да ги изреждаме отново, но трябва знаете, че голяма част от тях са поради дейността на общинския съветник Николай Иванов, за чието назначение в ИАРА се твърди, че сте настоявали. Не искаме да отправяме персонални квалификации към когото и да било, които да засегнат честта и достойнството му, но за нас е абсолютно неясно какви са вашите аргументи за подобно назначение в агенцията. Като кмет на града трябва да знаете също, че след преместването на Агенцията в гр. Бургас управлението на сектора падна на изключително ниско ниво. Очаквахме, че близостта на администрацията до реалния сектор ще помогне на нашата работа и ще подобри и модернизира администрирането на различните процеси. Нищо подобно не се случи. Процеси, които бяха нормативно уредени и работещи бяха преустановени поради неясни причини. ИАРА се превърна в администрация, която служи на различни местни интереси, чиято основна роля е да осигури работно място за политически фигури без нужната квалификация. Тъй като ви приемаме като отговорен човек, чиято работа за града е показателна със своите резултати, очакваме вашата позиция, с която да разсеете съмненията, че ИАРА е подчинена освен на министъра на земеделието, храните и горите, но и на кмета на община Бургас.

Сдружение „Черноморски изгрев“

Рибарско сдружение „Нептун“ Поморие

Рибарско сдружение „Калиакра 2009“

Рибарско сдружение „Св. Никола“ Поморие

Морско рибарско сдружение „ Царево“

Рибарска кооперация „Ахтопол“